Gemeente Alphen aan den Rijn


Persbericht nr. 12 Gemeente Alphen wil ruimte voor doorbraakfunctionaris

10 maart 2005

Wethouder Jeugdzorg vindt aanbevelingen inspectie onvoldoende

Op 10 maart 2005 presenteerde de inspectie Jeugdzorg haar rapport over het onderzoek naar de kwaliteit van het hulpverleningsproces aan de vorig jaar dood aangetroffen Alphense peuter Savannah. Wethouder Tigelaar stelt dat het rapport glashelder aantoont hoe kwetsbaar de hulpverleningsketen is en dat slechts één zwakke schakel de keten al kan doorbreken. Het feit dat daardoor dagelijks kinderen risico's lopen, trekt de gemeente Alphen aan den Rijn zich aan. Wethouder Tigelaar vindt dat kinderen veiligheid verdienen en hij wil daarin een grotere verantwoordelijkheid kunnen nemen. Tigelaar bepleit dat de staatssecretaris de gemeente ruimte moet bieden in de nu nog zeer knellende regelgeving. Als die ruimte er komt kan een "doorbraakfunctionaris" aan de slag en kan een gezinscoach "achter de voordeur" te komen om daadwerkelijke "bemoeizorg" uit te oefenen. Daarnaast wil hij de ruimte krijgen om een systeem van eenduidige registratie op te zetten, zodat de "doorbraakfunctionaris" het overzicht krijgt over alle gegevens met betrekking tot een probleemgezin.

Waar de gemeente nu slechts bevoegdheden heeft "tot aan de voordeur" en vervolgens de zaak uit handen moet geven, wil wethouder Tigelaar de ruimte om ook "achter de voordeur" te kunnen komen. De ruimte die de staatssecretaris zelf al recent creëerde door gemeentes op te roepen "bemoeizorg" te organiseren, zou de gemeente Alphen aan den Rijn nog verder willen oprekken. Om zodoende daadwerkelijk actiegerichte hulp te kunnen organiseren bij probleemgezinnen. Concreet wil de wethouder stevig inzetten op gezinscoaching en bemoeizorg waarin de gemeente een sterke regietaak heeft, zodat het kind dat bescherming nodig heeft dit ook daadwerkelijk krijgt.
De gemeente zou op deze manier de linking pin kunnen zijn in een keten die nu te kwetsbaar blijkt.

De gemeente Alphen aan den Rijn (tezamen met alle partners in de hulpverleningsketen in Alphen) wil graag investeren in een eenduidige registratie. Uit het rapport van de inspectie Jeugdzorg dat nu op tafel ligt, blijkt het mogelijk te zijn dat gegevens van verschillende instanties soms niet bij elkaar bekend zijn. Om te voorkomen dat op die manier informatie over de situatie van kwetsbare kinderen buiten beeld raakt, en de betrokken kinderen tussen de wal en het schip vallen, wil de Alphense wethouder investeren in een registratiesysteem waarvan alle betrokken instanties gebruik gaan maken.

Deze gegevens zouden door alle betrokken instanties op datzelfde systeem ingebracht worden en door een centrale regisseur (de "doorbraakfunctionaris") kunnen worden gemonitord. Door de cumulatieve informatie over de verschillende vormen van professionele bemoeienis bij het gezin, komt sneller de ernst van de situatie in beeld en kan adequater worden ingegrepen.

Overigens is het Alphense gemeentebestuur, dat bij monde van burgemeester Schoof na de dood van de peuter heeft aangedrongen op dit onderzoek, blij dat het rapport er is en dat de inspectie de gemaakte fouten helder in kaart heeft gebracht. Voor het gemeentebestuur bevestigt dit rapport helaas wel opnieuw hoe zwak de hulpverleningsketen op het gebied van de jeugdzorg in Nederland is georganiseerd.

PORTEFEUILLEHOUDER JEUGDZORG: K. TIGELAAR
Voor informatie: afdeling Communicatie, Joke Riem, telefoon 0172 - 465 110

Reageer op deze pagina. Zie het origineel

Deze pagina is bijgewerkt op: 10-03-2005 16:14
© copyright gemeente Alphen aan den Rijn