Universiteit Maastricht

Persbericht

11 maart 2005

Europese subsidie (12.7 M¤) voor bestudering gezondheidseffecten van inspanning

Nieuw wapen in de strijd tegen beangstigend snelle toename obesitas en type-2 diabetes

De Europese Commissie (EC) heeft een contract ondertekend van 12.7 M¤ ter financiering van een groot onderzoeksproject waaraan 26 laboratoria in 13 verschillende Europese landen deelnemen. In dit project worden de mechanismen bestudeerd die ten grondslag liggen aan de gezondheidseffecten van inspanning. Het is de eerste keer dat de EC zo'n grote som geld beschikbaar stelt voor onderzoek op dit terrein. Universiteit Maastricht is de enige Nederlandse partner in dit onderzoek en is ruim 400.000 euro toebedeeld.

Binnen de Europese Gemeenschap, maar ook in de rest van de wereld, is sprake van een beangstigende toename van zwaarlijvigheid (obesitas) en type-2 diabetes. Type-2 diabetes leidt bij 80% van de patiënten tot hart- en vaatziekten. Op termijn zal dit, o.a. door een toename van het aantal hartinfarcten en beroertes, leiden tot een snelle stijging van de kosten voor volksgezondheid, en dus een bedreiging vormen voor de daarvoor beschikbare budgetten. De snelle toename van obesitas en type-2 diabetes in de bevolking is vooral het gevolg van verandering van leefstijl, namelijk minder lichamelijke inspanning en meer gebruik van 'fast food'.

Het is bekend dat door regelmatige inspanning het optreden of de ernst van type-2 diabetes sterk kan verminderen. Bij obesitas en type-2 diabetes is sprake van insulineresistentie (hart en skeletspier kunnen minder goed glucose opnemen). Door inspanning wordt die insulinegevoeligheid gunstig beïnvloed, wat weer leidt tot herstel van de brandstofbalans (van overwegend vetzuurgebruik bij diabetes naar een meer evenwichtig gebruik van glucose en vetzuren). Inzicht in de onderliggende mechanismen zal ertoe leiden dat betere adviezen gegeven kunnen worden over de aard en de duur van de uit te voeren lichamelijke inspanning. Op basis van deze nieuwe inzichten zullen nieuwe geneesmiddelen worden ontwikkeld, die de werking van inspanning kunnen nabootsen.

De 26 deelnemers aan dit project bestaan uit universitaire laboratoria, onderzoeksinstituten en enkele biotechnologische en farmaceutische bedrijven. Penvoerder is de University of Dundee (Faculty of Life Sciences) in Groot-Brittanië. Alle aspecten van dit onderwerp zullen in een gecoördineerde aanpak aan bod komen, van basale studies naar betrokken specifieke eiwitten tot aan begeleide trainingsprogramma's met grote groepen vrijwilligers. De inbreng van de Universiteit Maastricht (onderzoeksinstituut CARIM) is gericht op bestudering van de rol van de stofwisseling in de hartspiercel (met name de signaaltransductie) in het eerder beschreven mechanisme. CARIM zal ook betrokken zijn bij het uittesten van de nieuwe geneesmiddelen.

Noot voor de pers:

Voor nadere informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u contact opnemen met prof.dr. J.F.C. Glatz, sectie Moleculaire Genetica, Universiteit Maastricht. Tel. 043 388 1208 of 388 1998. E-mail: glatz@gen.unimaas.nl

De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5229, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de UM staan ook op internet: http://www.pers.unimaas.nl/

Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine