Gemeente Rotterdam
Bestuursdienst

Communicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40 Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Nr.43

11 maart 2005

Opvang daklozen Pauluskerk niet terug in nieuwbouw

In het nieuwe gebouw van de Pauluskerk aan de Mauritsweg komt geen opvang meer voor daklozen met verslavings- en/of psychiatrische problemen. De gebruikersruimte voor drugsverslaafden binnen de Pauluskerk verdwijnt en er kan niet meer door hen worden overnacht. Dit zijn het kerkbestuur van de Pauluskerk en het college van burgemeester en wethouders gezamenlijk overeengekomen. Het besluit de opvang van de Pauluskerk niet meer in de nieuwbouw te laten terugkomen is een belangrijke stap in het terugdringen van de overlast in het centrumgebied.

De nieuwbouw van de Pauluskerk is onderdeel van de herontwikkeling van het gebied aan de kop van de Mauritsweg. Naar verwachting wordt de nieuwe Pauluskerk in 2008 in gebruik genomen. De sloop van het huidige kerkgebouw begint naar alle waarschijnlijkheid dit najaar.

Tijdens de sloop van de kerk en de daarop volgende nieuwbouw worden de pasjeshouders overdag en s nachts op andere plekken binnen de stad opgevangen. Het College en het kerkbestuur hebben afgesproken het aantal pasjeshouders voor de dagopvang dit najaar te halveren tot maximaal 300. Voor de realisatie van deze opvang wordt naar drie locaties gezocht. Twee locaties gaan functioneren als dagopvang en hebben elk een maximumcapaciteit van 150 pasjeshouders. De beide dagopvanglocaties zijn voorzien van een gebruikersruimte. De derde locatie biedt nachtopvang aan maximaal 80 pasjeshouders. Er wordt gezocht naar locaties die ook na de oplevering van de nieuwe Pauluskerk als dag- en nachtopvang kunnen blijven functioneren. De huidige bezoekers van de Pauluskerk die niet in aanmerking komen voor een pasje zijn bekend bij de andere Rotterdamse hulpverleningsorganisaties. Zij kunnen zich met hun hulpverzoeken tot deze organisaties wenden.

De Pauluskerk blijft ook na de nieuwbouw een kerk met de gebruikelijke functies, zoals kerkdiensten en diaconale werkzaamheden. Verder blijven in de kerk maatschappelijk werkers en verpleegkundigen hun spreekuren houden.

noot voor de redactie/