Politie Noord- en Oost Gelderland


* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

* District Noordwest-Veluwe


Nadere informatie:

Politievoorlichter Bert Top

055 - 548 60 58


P E R S B E R I C H T


POLITIEDISTRICT NOORDWEST-VELUWE


10 maart 2005


Nunspeter in hechtenis na mishandelingen

Een 20 jarige man uit Nunspeet die in het afgelopen weekeinde werd aangehouden nadat hij een 42 jarige plaatsgenoot had mishandeld, komt op 22 maart as al via een snelrechtprocedure voor de rechter. De man was eerder veroordeeld tot 14 dagen voorwaardelijke gevangenisstraf en was bovendien een weekend eerder, op 26 februari jl, betrokken bij een mishandeling van een 16 jarige jongen uit 't Harde. Beide mishandelingen vonden plaats aan de Markstraat in Nunspeet. De politie heeft over deze feiten overleg gepleegd met de officier van justitie, waarna door het Openbaar Ministerie in Zutphen tot bovenstaande procedure werd besloten.



---- --

* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

* District Noordwest-Veluwe


Nadere informatie:

Politievoorlichter Bert Top

055 - 548 60 58


P E R S B E R I C H T


POLITIEDISTRICT NOORDWEST-VELUWE


10 maart 2005


Politie lost 64 misdrijven op


Elf verdachten aangehouden


Het daderteam van de politie op de NW Veluwe heeft een onderzoek afgerond waarbij 11 verdachten zijn aangehouden voor inbraken, diefstallen, heling en een beroving.


Met deze aanhoudingen konden in totaal 64 misdrijven worden opgelost. Het betreffen 36 woninginbraken, 14 bedrijfsinbraken, 1 kerkinbraak, 8 diefstallen van buitenboordmotoren, 3 bromfietsdiefstallen, 1 auto-inbraak en 1 beroving.
De feiten vonden met name plaats in Harderwijk en Ermelo, maar ook in de gemeenten Nunspeet, Putten en Dronten (Biddinghuizen). De veroorzaakte schade en de waarde van de ontvreemde goederen bedraagt naar schatting meer dan E 80.000,-
Drie verdachten zitten nog in voorarrest. Ieder is voor een deel van de misdrijven verantwoordelijk, omdat zij de misdrijven alleen, dan wel in wisselende samenstelling met elkaar pleegden.
De overige verdachten zijn in afwachting van een nadere beslissing van de officier van justitie op vrije voeten gesteld.
Bij het onderzoek heeft het daderteam ondersteuning gehad van de politieteams uit Ermelo, Harderwijk en de Koninklijke Marechaussee.


Analyse

Medio november 2004 bleek er een toename van het aantal woninginbraken in Harderwijk en Ermelo. De inbraken met een identieke werkwijze vonden veelal overdag of in de vroege avonduren plaats. Een nadere analyse leidde de recherche in de richting van twee verdachten, twee mannen van 23 en 26 jaar uit Harderwijk.


Heterdaad

Eén van hen, de 23 jarige verdachte, werd op 26 januari jl. op heterdaad betrapt bij een woninginbraak aan de Tonselsehof in Harderwijk. Hij kon na en korte achtervolging worden aangehouden en ingesloten.
Uit het nadere onderzoek bleek, dat hij zich, zoals de politie reeds vermoedde, schuldig gemaakt aan een flink aantal inbraken in woningen en bedrijfs- en verenigingsgebouwen. Ook had hij buitenboordmotoren weggenomen in o.a. Harderwijk, Hulshorst en Biddinghuizen. Hij pleegde een aantal misdrijven alleen, maar ook in wisselende samenstelling met drie andere verdachten.
Deze medeverdachten, 21, 26 en 27 jaar oud en eveneens afkomstig uit Harderwijk werden vervolgens door het rechercheteam aangehouden.
Het gestolen goederen bestonden uit de buitenboordmotoren, geld, audio- en videoapparatuur, sieraden, zilverwerk en mobiele telefoons. Behoudens het geld werden de goederen door de verdachten doorverkocht, waarna de opbrengst werd omgezet in harddrugs, met name cocaïne.


Helers

In het onderzoek heeft de recherche vervolgens ook een vijftal helers uit Harderwijk en Lelystad aangehouden.
Zij kochten de gestolen goederen op. De politie heeft slechts een gering deel daarvan teruggevonden. Alle teruggevonden goederen zijn intussen teruggegeven aan de eigenaren.


Beroving


Mede naar aanleiding van dit onderzoek en informatie van de wijkagent, kon een 32 jarige Harderwijkse veelpleger worden aangehouden op verdenking van de beroving van een vrouw, medio november aan het Westeinde in Harderwijk. De vrouw werd beroofd van haar handtas op het moment dat ze in haar geparkeerde auto wilde stappen.


Valse aangifte


Tijdens het onderzoek heeft de politie ook nog een proces-verbaal opgemaakt tegen een 20 jarige inwoonster uit Ermelo. Zij bleek een valse aangifte te hebben gedaan terzake een inbraak in haar vakantiewoning.


Einde bericht



---- --