CBS
Verkopen detailhandel lager

In januari 2005 heeft de detailhandel 8,1 procent minder omgezet dan in januari vorig jaar. Winkelen werd in deze periode 1,4 procent goedkoper. Het omzetvolume nam met 6,8 procent af. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De omzetontwikkeling in de detailhandel is echter sterk negatief beïnvloed door het verschil in samenstelling van de koopdagen tussen januari dit jaar en januari vorig jaar. Gecorrigeerd voor dit koopdageneffect kwam de omzet van de detailhandel ongeveer 1,5 procent lager uit dan een jaar eerder.

Minder omzet foodsector

In januari 2005 hebben winkels in voedings- en genotmiddelen 9 procent minder omzet geboekt dan in januari vorig jaar. Gecorrigeerd voor het koopdageneffect is de omzet ongeveer 1 procent lager dan een jaar eerder.

De supermarkten, veruit de grootste branche in de foodsector, hadden in januari 9,2 procent minder omzet dan een jaar eerder. De speciaalzaken, zoals groentewinkels en slagerijen, hebben 8,3 procent minder omgezet.

Omzet non-foodwinkels ook lager

De omzet van de non-foodwinkels was in januari 7,7 procent lager dan in januari vorig jaar. Na koopdagcorrectie bedraagt de omzetdaling ongeveer 2 procent.

Alle onderscheiden branches in de non-foodsector leden in januari omzetverlies. De grootste omzetdaling kwam voor rekening van de drogisterijen. De omzet was hier ruim 15 procent lager dan een jaar eerder. Ook de winkels in consumentenelektronica, in huishoudelijke artikelen en de textielsupermarkten hadden flink minder omzet dan vorig jaar.

Technische toelichting

De gegevens hebben een voorlopig karakter. Cijfers van voorafgaande perioden kunnen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens. In de tabel zijn de bijgestelde cijfers cursief aangegeven.

De totale detailhandelsomzet omvat zowel de door winkels (food en non-food) behaalde omzet als de omzet van de postorderbedrijven en de ambulante handel.

Voor het berekenen van de prijsontwikkeling is gebruik gemaakt van consumentenprijsindexcijfers van het CBS. Consumentenprijsindexcijfers zijn echter niet per winkelbranche beschikbaar. Het prijsverloop is daarom geraamd op basis van de prijsontwikkeling van het in de branche gangbare artikelassortiment. De prijsontwikkeling van een branche wordt mede bepaald door artikelen uit het assortiment die ook in andere branches worden verkocht. Het prijsverloop van branchevreemde artikelen is buiten beschouwing gelaten.

Bij de beoordeling van de maandelijkse omzetverandering moet rekening worden gehouden met het verschil in koopdagen. Zo heeft januari 2005 een zondag en een maandag meer dan januari 2004, maar een donderdag en een vrijdag minder. De cijfers zijn hiervoor niet gecorrigeerd. Tenzij anders vermeld, wordt de ontwikkeling gegeven ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

PB05-030

11 maart 2005

9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht