Gemeente Zwolle

Convenant woningbouwafspraken mijlpaal in samenwerking tussen Zwolle en Kampen

Bouw van 4.690 door het Rijk gesubsidieerde woningen in de regio Zwolle-Kampen tussen nu en 2010, een rijksbijdrage daarvoor van 4,3 miljoen euro en een bijdrage van 1.783.000 euro voor het saneren van bodemverontreiniging. Dat zijn de belangrijkste punten uit het convenant woningbouw dat Zwolle, Kampen, de provincie Overijssel en het ministerie van VROM afsluiten.

Al in 2001 is de rijksoverheid gestart met overleg met de stedelijke netwerken en stadsgewesten over verstedelijkingsafspraken. Door kabinetswisselingen heeft het lang geduurd voor die gesprekken leidden tot daadwerkelijke convenanten. Dat voor de regio Zwolle-Kampen is nu gereed. Het convenant heeft tot doel de woningproductie, bodemsanering, openbaar vervoer en infrastructuur en groen in de periode van 2005 toto 2010 te bevorderen. Uiteindelijk doel hiervan is vervolgens het woningtekort in 2010 te verlagen tot 1,5% en ruimte te creëren voor stedelijke vernieuwing en verbetering van het voorzieningenniveau. Het Rijk stelt hiervoor financiële middelen beschikbaar op grond van het Besluit Locatiegebonden Subsidies 2005 (BLS II). De provincie Overijssel is budgethouder van deze middelen en is daarom mede ondertekenaar van het convenant.

Side Letter
Het college van B&W vond de afspraken in het convenant niet voldoende tegemoet komen aan de wensen van Zwolle. Om die reden zijn er aanvullende afspraken gemaakt. Die zijn echter niet in het convenant opgenomen, maar in een separaat document, de zogenoemde side-letter.
Belangrijkste afspraken hierin zijn:
Indien niet alle stedelijke regio's hun taakstelling halen, en daardoor herverdeling van BLS-budgetten plaatsvindt, kan de regio Zwolle-Kampen daar een beroep op doen in een poging met extra BLS-geld om een groter aantal woningen te realiseren;
Indien de middelen voor bodemsanering niet toereikend zijn, en de woningbouw daardoor wordt gefrustreerd, zal nader overleg plaatsvinden tussen de gemeente Zwolle en de provincie Overijssel om dit probleem op te lossen;
Partijen hebben in onderling overleg het belang van de realisering van de hoofdinfrastructuur Stadshagen 1 en 2 herbevestigd en zullen gedurende de convenantsperiode geregeld onderling overleggen om de huidige problemen vanuit een gezamenlijk gevoelde verantwoordelijkheid tot een acceptabele oplossing te brengen.


---