Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Strijd tegen vetzucht

Uitzenddatum: Vrij. 11 maart 2005, 20.30u
Verslaggeving: Roul Meijer en Bregittha Nuyten

Een zorgwekkende epidemie van vetzucht rukt op in Nederland, vindt een aantal maatschappelijke organisaties. Hun bezorgdheid richt zich vooral op overgewicht bij kinderen. Ze gaan de strijd aanbinden tegen het toenemende overgewicht.

Bijna helft te dik
De cijfers spreken voor zich: bijna de helft van de Nederlanders is te zwaar en het aantal kinderen met overgewicht neemt sterk toe. Eén op de zeven kinderen is momenteel te dik.

Noodklok
Voor de overheid reden genoeg om de noodklok te luiden. Een grootscheepse campagne moet de toename van jonge zwaargewichten een halt toe roepen. Het Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) presenteert donderdag een aanvalsplan.

Ongezond eten
Ongezond eten en weinig beweging zijn de oorzaak van de toenemende vetzucht. De gemiddelde Nederlander werkte anderhalve kilo meer snoep en snacks naar binnen dan het jaar ervoor. De omzet van deze fabrikanten steeg dit jaar met 2,1 procent en volgens de gezondheidsdienst neemt het aantal dikke kinderen alleen maar toe.

Boete
Verschillende maatregelen zullen het leef- en voedselpatroon van kinderen moeten ombuigen. Zo willen de initiatiefnemers ouders die hun kinderen zonder fatsoenlijk voedsel naar school sturen, een boete opleggen. Ook zouden ouders hun kinderen minder vaak met de auto naar school moeten sturen en moeten kinderen op school veel meer sporten.

Netwerk spreekt met het Studiecentrum voor Snacks & Zoetwaren en met voedingsdeskundige pofessor J. Seidell.

Forum: Ouders zijn verantwoordelijk voor het gewicht van hun kinderen Een club van maatschappelijke organisaties wil het toenemende overgewicht bij kinderen te lijf gaan. De organisaties vinden dat er dringend grootschalige maatregelen nodig zijn om het voedings- en bewegingspatroon van Nederlanders te veranderen. Wie moet die maatregelen nemen? Scholen? De overheid? De voedselfabrikanten? Of zijn ouders zelf verantwoordelijk voor het gewicht van hun kinderen? Discussieer mee >>

Bereken uw BMI
Overgewicht wordt berekend met de âBody Mass Indexâ (BMI). Dat wordt berekend door het lichaamsgewicht te vergelijken met de lichaamslengte. Een BMI van 25 duidt op overgewicht en van 30 op obesitas. De Body Mass Index is online te berekenen: Bereken uw BMI >>

Links:
Campagne: 'Flash! Elke dag in actie'
Website Kenniscentrum overgewicht
Doe de gezondheidstest (online)
Nat. Inst. voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie Gezonde School
Studiecentrum Snacks & Zoetwaren