Gemeente Schiedam


47 miljoen euro voor Schiedam

Vrijdag 11 maart ondertekenen vertegenwoordigers van het kabinet en van de dertig grote steden het prestatieconvenant Grotestedenstedenbeleid 2005 - 2009. Namens het kabinet ondertekenen de ministers De Graaf (Grotestedenbeleid) en Dekker (VROM) en staatssecretaris Van Gennip (Economische Zaken). Namens Schiedam zal wethouder Christine Lepidis het prestatieconvenant ondertekenen. Het kabinet stelt voor de periode 2005 - 2009 voor Schiedam in totaal zo¿n 47 miljoen euro beschikbaar. Deze middelen worden door Schiedam breed ingezet. In het Meerjarenontwikkelingsprogramma heeft Schiedam opgenomen welke prestaties geleverd zullen worden voor het beschikbaar gestelde geld. Op deze prestaties zal Schiedam in 2010 door het rijk worden beoordeeld.

Inzet GSB-middelen in Schiedam

Op economisch terrein worden de GSB-gelden ingezet voor de herstructurering en beveiliging van de verouderde bedrijfsterreinen zoals Nieuw Mathenesse, Spaanse Polder en ¿s-Graveland-Zuid en het versterken van het toerisme.

Op het beleidsveld ¿Sociaal, integratie en veiligheid¿ worden middelen ingezet om o.a. de succesvolle projecten uit de huidige GSB-periode te kunnen voortzetten.Het gaat dan onder meer om het onderwijsachterstandenbeleid, de aanpak van voortijdige schoolverlaters, de projecten in het kader van jeugd en veiligheid en het minderhedenbeleid.

Daarnaast wordt in de nieuwe GSB-periode extra ingezet op projecten in het kader van leefbaarheid en veiligheid. Met name wordt ingezet op de uitbouw van de succesvolle lichtblauwe brigade, de aanpak van veelplegers en de aanpak van huiselijk geweld. Ook krijgt de sociale wijkaanpak extra aandacht, waarbij burgers en bewoners actief worden betrokken. Hiermee is in 2004 al begonnen met de eenmalig door het Rijk beschikbaar gestelde impulsgelden burgerparticipatie. Deze gelden zijn bedoeld voor de bevordering van de burgerparticipatie en worden inmiddels in 5 wijken besteed aan de verbetering van de leefbaarheid en veiligheid.

De voortzetting en ondersteuning van de succesvolle herstructurering in Nieuwland en Groenoord staat centraal in het beleidsterrein `Fysiek¿. Het gaat daarbij om het verbeteren van de kwaliteit van de openbare ruimte. Daarnaast krijgen de versterking van de binnenstad en het verbeteren van de leefbaarheid in de wijken aandacht. Ook wordt ingezet op het versterken van het groen in en om de stad, de aanpak van de particuliere woningverbetering, de verbetering van het milieu via de aanpak van bodemvervuiling, geluidsoverlast en het verbeteren van de luchtkwaliteit.