Ingezonden persbericht

Elektronische Nieuwsbrief van de PvdA-Haarlem

Jaargang 04, nummer 63, vrijdag 11 maart 2005
==========

In deze Nieuwsbrief:

Uit de fractie

. Verantwoording in Schalkwijk op zondag 13 maart
. Fractieverantwoordingsdag in Haarlem-Oost (zondag 6 maart)
. PvdA-fractieleden verantwoorden zich in Noord (maandag 7 maart)
. PvdA stemt in met nieuw voorlopig ontwerp stadion Oostpoort
. De supermarkt is toch een prima ontmoetingsplek?
. 'Rotte appels' uit de mand
. Column Stan Kaatee: 'Gekozen lijsttrekker: mag ik uw kandidaat zijn?'

Van de wethouders

. Zomerzone in de 'uitvoering'

Uit de afdeling
. Huiskamerbijeenkomst Rozenprieel
. 16 maart: Politiek Café Duurzaam Verkeer en Vervoer

In de media

Op de agenda

==========

Uit de fractie

Verantwoording in Schalkwijk op zondag 13 maart

Op zondag 13 maart is de 3e en laatste verantwoordingsdag in Prisma, Laan van Angers 5 in Schalkwijk. Ook mensen die niet in Schalkwijk wonen maar dat wat hen dwarszit onder de aandacht van de PvdA willen brengen zijn van harte welkom. Hieronder twee verslagen van de eerste twee verantwoordingsbijeenkomsten in Oost en in Noord.

. Fractieverantwoordingsdag in Haarlem-Oost (zondag 6 maart)
Het is zondagmiddag drie uur als in het gebouw van speeltuin Kindervreugd de eerste van de drie geplande fractieverantwoordingsdagen van start gaat. Buiten is het koud en er ligt een dik pak sneeuw. Er zijn rond de twintig aanwezigen. Onder hen zijn bewoners en mensen van wijk- en buurtraden. Helga Koper, die deze bijeenkomst zou leiden, is, net als fractieleider Stan Kaatee, door griep afwezig. Het woord is nu aan Jeroen Fritz die het voorzittersschap van de middag over heeft genomen. Naast hem staat raadslid Jan Nieuwenburg, die namens de fractie het woord doet.
Na de introductie van de raadsleden en het uitleggen van de 'spelregels' vertelt Jan Nieuwenburg over wat de fractie voor Haarlem-Oost zoal gedaan heeft. Evenals wat er nog te doen staat. De bibliotheek in het Reinaldahuis, de ondersteuning van de winkeliersvereniging Amsterdamstraat, de Zomerzone, het Middengebied, het nieuwe stadion en de gebrekkige handhaving zijn onderwerpen die genoemd worden.
Hierna is het woord aan Guus Sprokkereef, de voorzitter van de wijkraad Oud Amsterdamse buurt. Direct komt het zeer naar boven. Er wordt niet goed naar wijkraden en bewoners geluisterd. Mensen voelen zich niet serieus genomen. Overlast door jongeren op het Teylerplein wordt door de politie niet aangepakt. Schade ontstaan door het bouwen aan nieuwbouwprojecten wordt niet hersteld. De Nachtzaambrug, die iedereen zich voor de geest kan halen, is het meest tastbare argument van falende communicatie tussen bestuur en wijk.
In het daaropvolgende gesprek tussen Sprokkereef en Nieuwenburg wordt dit onderschreven. Klachten moeten serieus worden genomen en moeten worden omgezet in verbeteringen. Er moet in Oost geïnvesteerd worden. Communicatie en overleg met wijkraden is essentieel om verassingen bij de uitvoering van projecten te voorkomen. Kortom, signalen uit de wijk moeten ook de politiek bereiken. Afgesloten wordt met een compliment aan de fractie. De aanwezigen zijn het er over eens dat de PvdA-fractie de enige fractie is die wel gezien wordt bij wijkraden.
Nu mag men in de zaal ook reageren. 'Zelforganiserend vermogen wordt afgebouwd!' zegt een bewoner. 'Buurt weet niets van de plannen voor het Middengebied!', meldt een ander. 'Waar moeten mensen met de kleinste portemonnee wonen in de nieuwbouw?' vraagt iemand van de wijkraad Slachthuisbuurt. Jan, Guus en PvdA-wethouder Mimi Rietdijk proberen zoveel concreet mogelijk op de vragen antwoord te geven.
Tijd voor een korte pauze. Aanwezigen hebben nu de gelegenheid om aan te geven over welke onderwerpen zij zelf willen praten. De aanwezige raadsleden en wethouders gaan om beurten op de onderwerpen in. Als eerste is de veiligheid aan de beurt. De verkeersveiligheid in de Zuiderpolder komt ter sprake. Ook vraagt men zich af waar de wijkagent is en waarom er geen politie op straat loopt.
Daarna gaat de bijeenkomst vooral over wonen. Het groen in de versteende wijken. Ook het schoonmaken van het Reinaldapark blijkt een gevoelig punt. 'Onze fractie heeft er mede voor gezorgd dat het boven aan de lijst staat en Mimi is o.a. bezig met het geld!', vertelt raadslid Arjen Overbeek na een discussie. Van het groen terug naar het Middengebied Slachthuisbuurt. 'Cobraspen wil de oude gebouwen in het Middengebied slopen', zegt iemand in de zaal. De fractie meldt dat zij dit voornemen niet heeft. Dat de fractie naar alternatieven zoekt. De muur van het oude slachthuis moet ook opgeknapt worden. 'Het ziet er niet uit, wat gaan jullie er aan doen?', vraagt John van Leeuwen, voorzitter van speeltuin Kindervreugd. Jan Nieuwenburg moet lachen en zegt: 'Geen idee, we lopen er straks wel even naar toe!'
Overige onderwerpen die nog ter sprake komen zijn jeugdactiviteiten in de wijken en wat er op de plek komt van het Patronaat en het Mondiaal Centrum. Het is vijf uur en Jeroen Fritz geeft Arjen Overbeek het woord om de bijeenkomst af te sluiten. Na toezeggingen te hebben gedaan op de besproken onderwerpen is het afgelopen. Het was een geslaagde bijeenkomst. Men praat nog wat na en gaat weer op huis aan. De eerste verantwoordingsdag zit er op. De fractie kan zich opmaken voor morgen.
(Milan de Bie, milan@r-mcreative.com, afdelingsbestuur PvdA-Haarlem)

. PvdA-fractieleden verantwoorden zich in Noord (maandag 7 maart)
Op maandagavond 7 maart waren zo'n 25 mensen aanwezig in het speeltuingebouw van de VZOD aan de Werfstraat in Haarlem-Noord. De fractie was ook hier op bezoek om zich naar de kiezers in Noord te verantwoorden voor hun activiteiten dat zij de afgelopen jaren hebben verricht. In het bijzonder over die zaken die spelen in Noord.
Arjen Overbeek, gemeenteraadslid en zelf ook wonend aan de Rijksstraatweg, beschreef hoe de fractie zich bijvoorbeeld rond de Oeververbinding - Vondelbrug, Schoteroogbrug, of hoe hij ook genoemd gaat worden - heeft opgesteld. De PvdA is namelijk bang voor de verkeersaanzuigende werking van zo'n brug. Aan de andere kant: de brug zal ook de Spaarndamseweg ontlasten van veel verkeer, wat voor veel buurten in Noord een zegen zal zijn. Er zijn dus vele belangen rond zo'n vraagstuk. De PvdA heeft ook bij dit vraagstuk veel contacten onderhouden met de wijkraden en andere belangenorganisaties. Weten wat er speelt is één van de belangrijkste voorwaarden bij het kiezen van het PvdA-standpunt.
Bij nieuwe plannen zal de PvdA ook altijd scherp letten of bewoners en wijkraden voldoende aan het woord zijn geweest, en of deze reacties ook serieus zijn behandeld door het College van B&W en haar ambtenaren. Een voorbeeld hiervan is de actuele keuze van de invulling van het Deoterrein: hoever komt de rooilijn van de Maarten van Heemskerckstraat af te liggen?
Cocky Korving, secretaris van de wijkraad Indische Buurt Noord, herkende die houding van de PvdA, en vertelde over het wijkbezoek dat de PvdA bracht aan haar wijk: de scholen, kinderopvang, speelpleinen, de verloedering op straat. Als je ter plaatse komt kijken worden de vraagstukken des te concreter.

Op de avond werd ook veel over het groen gesproken. Veel buurten in Haarlem zijn versteend. Daarom is het beetje groen dat er is des te belangrijker. Dit staat soms op gespannen voet met het verdichten: bouwen van woningen in Haarlem, waar eigenlijk al geen ruimte meer is. Daarom stelt de PvdA zich op het standpunt dat er alleen groen mag verdwijnen, als dat in de nabijheid wordt gecompenseerd. En bij het onderhoud van het groen is prioriteit voor de versteende wijken. Het gebruik van de gifspuit, al is het met biologische afbreekbaar gif, is een tijdelijke zaak, totdat de begroting andere methoden weer toelaat.

De (gemeentelijke) overheid heeft een taak om verloedering tegen te gaan, dat concludeerde Stan Kaatee, fractievoorzitter, aan het slot van de avond. Maar diezelfde overheid kan die problemen niet alleen oplossen. Bewoners kunnen zelf ook veel doen om de leefbaarheid te vergroten en de verloedering tegen te gaan. Door samen de verantwoordelijkheid te nemen voor het onderhoud van een plantsoen of het samen organiseren van buurtactiviteiten. De overheid heeft de plicht om deze initiatieven te stimuleren en te ondersteunen. Niet bevoogdend, maar door te luisteren en in gesprek te gaan met de bewoners in Haarlem. Dat is volgens Stan de manier waarop de politiek zich nu moet opstellen. De Haarlemse PvdA gaf daar deze avond blijk van.
(Remco Visser, R.Visser@arbeid.tno.nl,lid afdelingsbestuur PvdA-Haarlem)

PvdA stemt in met nieuw voorlopig ontwerp stadion Oostpoort

In de commissie stedelijke ontwikkeling van 24 februari jl. stemde de PvdA in met de keuze van B&W voor een nieuw stadion voor de HFC Haarlem aan de oostkant van Haarlem in Zuiderpolder-Noord. Dat
geldt ook VVD, CDA en Lijst Van Hoeijen. Daarom zal de gemeenteraad op 23 maart een definitief besluit gaan nemen. De gemeenteraad sprak in juni 2003 al eerder over een plan voor een dergelijk stadion. De gemeenteraad keurde het voorgestelde ontwerp van architect Wiel Arets en projectontwikkelaar IMCA toen niet goed. De gemeenteraad vond toen de locatie prima. Maar de gemeenteraad -ook de PvdA- vond bovengronds parkeren niet acceptabel, de verkeersontsluiting slecht geregeld en het bouwplan (met ook kantoren, hotel, woningen, detailhandel en leisure) te pompeus en te dicht op de naastgelegen woonwijk Zuiderpolder staan. Het nieuwe ontwerp -ook van Arets- moet aan de bezwaren van de gemeenteraad tegemoetkomen. Volgens de PvdA ligt er nu een onmiskenbaar beter ontwerp. De omvang van het stadion is beperkt (van 12000 naar nu 8000 zitplaatsen). Het ontwerp past beter in het omliggende landschap en respecteert natuurwaarden. De parkeerplaatsen (ruim 900) komen nu grotendeels ondergronds. Bovendien wordt het verkeer nu direct afgewikkeld via de naastgelegen Amsterdamse Vaart. Daarmee is de ontsluiting via de woonwijk Zuiderpolder van de baan.

Het nieuwe ontwerp komt zo tegemoet aan een blijvend goed woonklimaat in de naastgelegen woonwijk Zuiderpolder. De PvdA heeft zich bij het nieuwe ontwerp hard gemaakt voor een minimale omvang van buurtvoorzieningen, w.o. kinderopvang en een huisartsenpraktijk. Deze zijn nodig om de kwaliteit van de woonwijk Zuiderpolder verder te versterken. De PvdA is daarom verheugd dat deze nu zijn opgenomen in de planontwikkeling. Over de verdere invulling wordt de komende maanden gesproken met de buurt. Ook voor HFC Haarlem ontstaat een goed perspectief voor de toekomst. Het nieuwe stadion -goed ontsloten per spoor en weg- is belangrijk voor het voortbestaan van betaald voetbal in Haarlem. Het ontlast de gemeente ook van hoge noodzakelijke investeringskosten en onderhoudskosten aan het huidige vervallen stadion aan de Jan Gijzenkade in Haarlem-Noord. Dit geld kan zo beter worden besteed aan bijvoorbeeld de breedtesport. Ontwikkeling en beheer van het nieuwe stadion komt volledig voor rekening van IMCA Vastgoed. IMCA garandeert deze ontwikkeling ook aan te kunnen. De komst van het nieuwe stadion in de Zuiderpolder-Noord versterkt de stedelijke functies bij het verkeers- en openbaar-vervoersknooppunt NS-station Spaarnwoude en voorziet in een volwaardige entree aan de oostkant van de stad.
De PvdA vindt dat het plan prima aansluit op versterking van de economische infrastructuur van industriegebied Waarderpolder wat goed is voor de werkgelegenheid in Haarlem. Het groen rond de Zuiderpolder wordt sterk verbeterd. Door de verplaatsing van het stadion van Haarlem-Noord naar de Oostkant van de stad komt er op het huidige terrein bovendien ruimte vrij voor de bouw van veel woningen en het opknappen van het Noordersportpark. Zodra het definitief ontwerp voor het stadion klaar is en zicht is op de bouw, vindt de PvdA dat de gemeente de planontwikkeling voor woningbouw op het HFC-terrein kan starten.
Op 23 maart vanaf 13.30 uur besluit de gemeenteraad over het voorlopig ontwerp in het Stadhuis. Daarvoor houdt de PvdA op dinsdagavond 15 maart om 20.00 een wijkspreekuur in Het Polderhuis, Steve Bikostraat 62. U bent van harte welkom, zodat de PvdA uw inbreng kan betrekken bij de besluitvorming in de gemeenteraad.
(Jan Nieuwenburg, nieuwenburg@haarlemweb.nl, raadslid PvdA-Haarlem)

De supermarkt is toch een prima ontmoetingsplek?
Zo kopte het Haarlems Dagblad van 9 maart jl. naar aanleiding van de stedelijke 8 maart bijeenkomst in wijkcentrum Binnensteeds. De bijeenkomst stond in het teken van veiligheid in relatie tot 'samen leven-samenwerken' en werd georganiseerd door een keur van Haarlemse organisaties uit het welzijnsland, vluchtelingenwerk, het ADB en zelforganisatie Zohor. Vooraf was een enquête uitgezet onder vrouwen. Veelal bezoekers van genoemde organisaties. Met de vraag of zij en zo ja/nee in welke mate zij zich (on)veilig voelen in hun werk buurt of stad. De aanleiding tot deze enquête waren de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh. Op zichzelf is een dergelijk 'onderzoek' de moeite waard om gehouden te worden. Ook in het kader van 8 maart.

In eerste instantie bleek het merendeel van de 200 reacties zich over het algemeen veilig te voelen. Echter bij navraag bleek de uitslag toch een ander licht op de zaak te werpen. Gevoelens van onveiligheid doen zich onder meer voor op straat als gevolg van de aanwezigheid van hangjongeren, slechte verlichting, verloedering, etc.
Op deze afsluitingsbijeenkomst werd de uitslag onder leiding van Dehmet Akpinar tussen zaal en forum breed uit bediscussieerd. Het forum bestond uit een hele grote delegatie van lokale en provinciale politica, het ADB, politie en het steunpunt ouderen.

Ook ik als oudgediende van de Haarlemse vrouwenbeweging had zitting in het forum. En het was mijn persoon die de opmerking 'de supermarkt is toch een prima ontmoetingsplek' maakte. Wat het HD echter niet vermeldt, was dat deze opmerking gemaakt werd naar aanleiding van de discussie over het behoud van buurtvoorzieningen die de ontmoeting mogelijk zouden moeten maken. Welnu, buurtvoorzieningen vervullen daar zeker een rol in. Maar ik word argwanend wanneer als verweer 'bezuinigingen' wordt gebruikt in discussies over het belang van veiligheid en/of ontmoeting. Ik word al helemaal argwanend als voorzieningen inzet worden in het proces van een multiculturalisering. Multiculturalisering vindt overal plaats, op straat, op het werk en ook zoals ik schertsend opmerkte in de buurtsuper.

Geheel op het verkeerde been gezet over het doel en de historie van 8 maart belandden wij allen in de discussie over nut en noodzaak van het welzijnswerk voor allochtone vrouwen. En dat was wat mij betreft niet de bedoeling. Wij hadden het moeten hebben over het belang van betaalde arbeid voor alle vrouwen ongeacht etnische achtergrond, goede opleidingskansen, de noodzaak van betaalbare kinderopvang en doorstromingskansen voor vrouwen in hogere functies in de publieke of private sector, etc. Kortom, we hadden het moeten hebben over een goed diversiteitbeleid in Haarlem. Want de erkenning van diversiteit in leeftijd en sexe. Ook etniciteit en sociaal economische positie is naar mijn mening de basis bij uitstek voor veiligheid. Volgend jaar vier ik weer op 8 maart Internationale Vrouwendag. Dan hoop ik op een meer diverse en dus veilige stad. Wellicht kunnen de verkiezingen op die dag ons daar een handje bij helpen!
(Rineke Mesman, c.m.mesman@freeler.nl, raadslid PvdA-Haarlem)

'Rotte appels' uit de mand
Haarlem werd enige tijd geleden opgeschrikt door geluiden dat de Gemeente Haarlem onredelijke eisen zou stellen aan daklozen. Waardoor deze weer compleet zonder uitkering zouden komen te zitten en uiteindelijk, behalve het dak boven hun hoofd, ook nog eens de aardappelen op hun bord moesten missen. U kunt zich misschien voorstellen hoe enorm ik schrok toen ik opeens van allerlei kanten dergelijke zorgwekkende berichten ontving. Ik zou het toch als raadslid niet op mijn geweten willen hebben dat ik getekend heb voor beleid dat praktisch niet uitvoerbaar is. Het probleem zou zich namelijk richten op de eis die de Sociale Dienst aan daklozen zou stellen met betrekking tot het vooruit kenbaar maken van verblijfplaatsen en adressen door daklozen. De Sociale Dienst van Haarlem zou dan controles kunnen uitvoeren om te constateren of mensen inderdaad op die adressen overnachtten. Een dergelijke informatie eis is natuurlijk belachelijk. Het kenmerkende aan een dakloze is juist dat hij of zij dat nou net niet weet. Hoogstens zou men kunnen vragen waar hij of zij de afgelopen tijd heeft overnacht.

Het College van B&W kwam onmiddellijk met een stuk waaruit bleek hoe zij gehandeld hebben en waarom zij dat hebben gedaan. Dit bleek een kloppend en onderbouwd verhaal te zijn. Van nieuw beleid was geen sprake. Van onredelijke eisen ook niet, bleek na navraag. Wat was dan het probleem, denkt u nu wellicht.
Kort samengevat heeft de Sociale Dienst niets anders gedaan dan handhaving. Met andere woorden met heeft fraude opgespoord. Een kleine 40 á 50 bekende daklozen bleek helemaal niet (meer) dakloze te zijn of niet meer in Haarlem te verblijven of zelfs in een geheel ander land een bestaan opgebouwd te hebben. Na heel wat gedoe en paniek onder Haarlemse politici werd duidelijk dat het hier om concrete gevallen van fraude ging. Met andere woorden de 'rotte appels' zijn uit de mand gehaald. Tja, daar heb ik dan weer niet zo'n moeite mee. Fraude dient aangepakt te worden. De Sociale Dienst heeft de opdracht om fraude op te sporen. Dit is inderdaad beleid. Het is ook politiek afgesproken dat men de uiterste terughoudend betracht bij het toepassen van sancties en/of stopzetten van de uitkering totdat men er volledig van overtuigd is dat mensen de boel besodemieteren. Dit is het beleid waar de PvdA voor getekend heeft. Dit is het beleid dat ervoor moet zorgen dat gemeenschapsmiddelen niet ten onrechte bij degenen terecht komen, die er geen recht op hebben. En dit is het beleid waardoor de 'goeden niet meer onder de kwaden' hoeven te lijden. Tegenover daklozen wordt dus geen onmenselijk beleid gevoerd. Ik kan weer rustig slapen.
(Oktay Özcan, oktay807@hotmail.com, raadslid PvdA-Haarlem)

Column Stan Kaatee: 'Gekozen lijsttrekker: mag ik uw kandidaat zijn?'

Eind van de maand houdt de PvdA-afdeling Haarlem haar jaarvergadering. In deze vergadering worden een aantal procedurele beslissingen genomen. Onder andere de samenstelling van de kandidaatstellingscommissie (groslijstcommissie), die gaat bepalen met welke kandidaten wij de gemeenteraadsverkiezingen in gaan en de samenstelling van de verkiezingsprogrammacommissie. Hoewel de verkiezingskoorts op straat nog wel even op zich laat wachten, beginnen de voorbereidingen in de politieke partijen dus al flink op stoom te komen.

De trend om meer personen direct in functies te kiezen in Nederland is onafwendbaar. Denk maar aan de gekozen burgemeester. PvdA-fractie in de Eerste Kamer of niet: die gekozen burgemeester die komt er echt. In die zin is het ook de vraag in hoeverre het nou politiek-strategisch handig zou zijn van de Eerste-Kamerfractie om tegen de grondwetsherziening van de gekozen burgemeester te stemmen. Het is toch een beetje misbruik maken van macht die de Eerste Kamer, in mijn ogen ten onrechte, heeft. Een reden temeer afschaffing van dit negentiende-eeuwse orgaan maar weer eens met vuur te gaan bepleiten.
Ook lokaal gaan we de kandidaat-lijstaanvoerder en kandidaat-fractievoorzitter rechtstreeks door de leden laten kiezen. Dat hebben we nooit eerder gedaan, maar ik juich het van harte toe. Mag ik in deze column aankondigen dat ik daarvoor kandidaat wil zijn? Dat betekent dat ik graag bereid ben om de komende vier jaar nog een keer de fractie-kar te gaan trekken en bij de verkiezingen in 2006 graag uw lijstaanvoerder namens de Partij van de Arbeid zou willen zijn. Logischerwijs betekent dat ook dat ik de volgende periode geen aspiraties heb voor het wethouderschap. Zo hebben we dat immers op de ledenvergadering afgesproken. De kandidaat-lijsttrekker is immers geen wethouderskandidaat. Dan is dat maar duidelijk. Graag ga ik t.z.t. de discussie met u, leden, en eventuele andere kandidaten voor het lijstaanvoerderschap aan, over onze inzet en ons programma. Ik zie er naar uit!

(Stan Kaatee, stan.kaatee@xs4all.nl, fractievoorzitter PvdA-Haarlem)

Van de wethouders

Zomerzone in de 'uitvoering'

De afgelopen weken zijn er flink wat stappen gezet voor de broodnodige verbeteringen die de gemeente in de Zomerzone (Haarlem-Oost) wil realiseren. De verschillende gebieden in de Zomerzone hebben naast hun vele kwaliteiten, ook een aantal problemen. Om die problemen aan te pakken, is er een uitvoeringsprogramma voor dit belangrijke deel van Haarlem gemaakt.
De komende periode gaan we in overleg met de bewoners aan de slag met het uitwerken van een aantal van die plannen. Bijvoorbeeld rond het middengebied in de Slachthuisbuurt. Als eerste zullen daar de verplaatsing van de woonwagens en de verbeteringen van de speeltuin en het groen aan de beurt komen. Er wordt ook aan de woonkwaliteit gewerkt. Door de corporaties wordt een flink aantal woningen gesloopt. Daar komen nieuwe (huur)woningen voor terug, waaronder een groot aantal dat aanpasbaar worden gebouwd. Dat is wel zo fijn voor mensen die graag in hun eigen buurt blijven wonen, maar nu geen alternatief hebben. Verder zal er hard gewerkt worden aan het verbeteren van de openbare ruimte en het groen; op termijn wordt ook het Reinaldapark opgeknapt.
In de deelgebieden van de Zomerzone kunnen de sociale- en economische omstandigheden verbeterd worden. De Amsterdamstraat zou weer de winkelstraat van vroeger moeten worden: veilig, aantrekkelijk en met een gezond en gevarieerd winkelaanbod. Het onderzoeken hoe de onderwijsvoorzieningen voor meer dan alleen onderwijs gebruikt kunnen worden kan ook bijdragen aan een beter leefklimaat. Maarten Divendal is daar als onderwijswethouder zeer in geïnteresseerd. De Zomerzone zal dus de komende jaren met grote veranderingen te maken krijgen. Dat zal niet altijd plezierig zijn. Bouwputten stof, troep en soms een flinke dosis irritatie. Het is daarom belangrijk om het doel van die veranderingen voor ogen te houden. 'Een Zomerzone, waar je in de verschillende wijken prettig en veilig kunt leven. Waar jong en oud zich thuis voelt en waar saamhorigheid heerst. Samen met bewoners, corporaties, middenstanders, de gemeenteraad en collega wethouders, wil ik me daar graag voor inspannen!'
(Mimi Rietdijk, rietdiam@haarlem.nl, wethouder PvdA-Haarlem, http://www.haarlem.nl/smartsite22731.htm)

Uit de afdeling

Huiskamerbijeenkomst Rozenprieel

Op zondagmiddag 27 februari vond de eerste huiskamerbijeenkomst van dit jaar plaats in het Rozenprieel. Het was een klein gezelschap wat dit keer bij het PvdA-lid Anne-Mieke van Spaink te gast was. Zij rijdt in een rolstoel en had aangegeven graag betrokken te zijn, maar niet overal naar binnen te kunnen. Het was daarom erg prettig dat zij er geen bezwaar tegen had om de bijeenkomst bij haar thuis te houden.

Samen met het raadslid Rineke Mesman zijn een aantal aandachtspunten besproken, o.a. de slechte bestrating in de Bakkerstraat, de hondenpoep, de speelvoorzieningen voor jonge kinderen die weggehaald zijn (bijvoorbeeld op het Charley Tooropplein), illegale bewoning en de drugsoverlast. Rineke Mesman zal deze onderwerpen aan de orde stellen in de fractie. Ook is gesproken over de toekomstige Wet Maatschappelijke Ondersteuning en wat dit gaat betekenen voor mensen met een handicap. Naar aanleiding hiervan wil Anne-Mieke van Spaink zich graag binnen de PvdA inzetten voor mensen met een handicap. Gedacht kan worden aan een werkgroep. Wil je hierbij betrokken zijn, neem dan contact op met Anne-Mieke van Spaink, tel. 023-5512319. Wil je reageren op deze huiskamerbijeenkomst, neem dan contact op met Rineke Mesman, 023- 5318923 of via c.m.mesman@freeler.nl. Wil je ook een huiskamerbijeenkomst in jouw wijk, neem dan contact op met Louisan Pot, bestuurslid, tel. 023-5318815 of louisanpot@planet.nl.

16 maart: Politiek Café Duurzaam Verkeer en Vervoer
Woensdag 16 maart 2005 organiseren de Jonge Socialisten Haarlem een politiek café over duurzaam verkeer en vervoer. Hoe kunnen verkeer en vervoer milieuvriendelijker worden gemaakt? Mag Schiphol nog verder groeien? Moeten openbaar vervoer gratis zijn? En hoe kan fietsen binnen Haarlem aantrekkelijker gemaakt worden? Bij dit debat zijn onder meer Diederik Samsom (Tweede-Kamerlid PvdA), Jan Mastwijk (Tweede-Kamerlid CDA), Arjen Overbeek (raadslid PvdA-Haarlem) en vertegenwoordigers van verschillende belangengroepen te gast (Rover, de Fietsersbond en Milieudefensie). De avond wordt geleid door Boudewijn Bach, professor stedenbouw en openbaar vervoer. Dit politiek café vindt tussen 20.00 en 22.30 uur plaats in Café Studio aan de Grote Markt in Haarlem. De zaal is geopend vanaf 19.30 uur.
(zie ook: http://www.haarlem.pvda.nl/nieuwsbericht/9)

In de media

Arjen Overbeek, raadslid PvdA-Haarlem en voorzitter raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling: 'Krakersactie voor Raaks strandt op dichte deuren', Haarlems Dagblad, 11 maart 2005, http://www.haarlemsdagblad.nl/Pagina/0,7100,10-1-6456--2483582-1488--,00.html

==========

Op de agenda

(kijk ook op http://www.haarlem.pvda.nl/pvdahaarlem/agenda.html)

15 maart 20.00 uur - PvdA-wijkspreekuur in Het Polderhuis, Steve Bikostraat 62 (uit rubriek 'Uit de fractie')
16 maart 19.30 uur - JS-Haarlem praat over duurzaam verkeer en vervoer in café Studio aan de Grote Markt
29 maart 20.00 uur - PvdA-jaarvergadering in wijkcentrum Binnensteeds, Nieuwe Groenmarkt 20 in Haarlem (zie: http://www.haarlem.pvda.nl/nieuwsbericht/10)
2 april 10.00-11.00 uur - Inloopspreekuur met PvdA-raadslid Oktay Özcan en Tweede-Kamerlid Saskia Noorman-Den Uyl op het stadhuis in de PvdA-fractiekamer, ingang groene deur Prinsenhof, achterzijde stadhuis

vrijdag 25 maart 2005 - volgende editie

==========

Emailadressen:
. Leden van de fractie en het afdelingsbestuur van de PvdA-Haarlem: http://red.pvda.nl/~haarlem/pvdahaarlem/adressen.html
. PvdA-gemeenteraadsfractie Haarlem: helgakoper@schurer.nl
. PvdA-afdeling Haarlem: jorunnleemeijer@hotmail.com
. PvdA landelijk partijbureau: pvda@pvda.nl

Websites:
. Nieuwsbrieven PvdA-fractie: http://red.pvda.nl/~haarlem/pvdahaarlem/nieuwsbrief.html
. PvdA-Haarlem: http://red.pvda.nl/~haarlem/pvdahaarlem.html
. Jonge Socialisten, afdeling Haarlem: http://www.js.nl/jshaarlem
. PvdA Noord-Holland: http://www.gewestnoord-holland.pvda.nl
. PvdA landelijk: http://www.pvda.nl
.
. Mimi Rietdijk: http://www.haarlem.nl/smartsite22731.htm
. Maarten Divendal: http://www.haarlem.nl/maartendivendal
. Jan Nieuwenburg: http://www.nieuwenburg.haarlemweb.nl
. Arjen Overbeek: http://www.arjenoverbeek.pvda.nl

De verkiezingsprogramma's van de PvdA:
. Haarlem: Betrouwbaar, eerlijk en sociaal; Keuzes voor Haarlem (2002-2006): http://red.pvda.nl/~haarlem/download/verkiezingsprogrammahaarlem02.doc
. Noord-Holland: Samen sociaal, samen sterker (2003-2007): http://www.gewestnoord-holland.pvda.nl/staten2003/programma/inhoud.htm
. Verkiezingsprogramma 2002-2006 en verkiezingsmanifest 2003-2007: http://pvda.nl/renderer.do/returnPage/37298/itemId/11491/menuId/37298/pageId/37213/sf/37298/instanceId/37412/
. Europees Verkiezingsmanifest: http://pvda.nl/r/download.do/id/100008595/cd/true/
. PvdA-Beginselmanifest: http://www.pvda.nl/renderer.do/menuId/37298/sf/37298/returnPage/37298/itemId/200002124/realItemId/200002124/pageId/45636/instanceId/37412/

==========
Over de Nieuwsbrief

De PvdA-Nieuwsbrief verschijnt eenmaal per twee weken, in principe op een vrijdag. De Nieuwsbrief bevat de laatste aanvullingen van de Internetpagina's van de PvdA-Haarlem en de PvdA-gemeenteraadsfractie.
Deze nieuwsbrief kunt u nalezen op de PvdA-Haarlem-website: http://red.pvda.nl/~haarlem/pvdahaarlem/nieuwsbrief.html
Berichten en oproepen voor de Nieuwsbrief kunnen tot donderdag voor 17.00 uur worden aangeboden via: pvda@haarlem.nl
De datum van de volgende Nieuwsbrief staat onder het kopje 'Op de agenda'.
==========

Copyright © 11-03-2005 Partij van de Arbeid - Fractie Haarlem

****************

Disclaimer:
Op grond van de algemeen bekende risico's van e-mail berichtenverkeer die door de verzender niet zijn te beïnvloeden, is alle informatie in dit bericht onder voorbehoud.

---- --