Nederlandse Vereniging van journalisten

Brief NVJ aan Roos over openbreken akkoord

Aan: alle medewerkers van de regionale en landelijke omroepen

Hilversum, 11 maart 2005

Zie ook de brief van Roos (PDF-bestand)

Beste collega,

Op donderdag 10 maart hebben de delegaties van de werkgevers (landelijke omroep, Wereldomroep en ROOS) en de werknemers (NVJ, CNV Dienstenbond, FNV KIEM en De Unie) overeenstemming bereikt over een nieuwe CAO. Een goed resultaat? Op zich valt er op elk resultaat iets af te dingen. Natuurlijk willen wij ook liever 5 procent loonsverhoging binnen slepen. Punt is alleen of het reëel is. Natuurlijk hebben wij als vakorganisaties ook veren moeten laten, maar dat is inherent aan het onderhandelingsproces. Datzelfde geldt overigens voor de werkgevers.

Wij durven het nu bereikte resultaat met droge ogen voor te leggen aan onze leden. Vooral in het licht dat we begin vorig jaar een voorstel van werkgevers op tafel hadden liggen dat neer kwam op een verslechtering van 10 tot 12 procent. Nu hebben we voor de eerste helft van 2005 een structurele loonsverhoging van 0,5 procent afgesproken, hebben we wél afspraken gemaakt over de tijdelijke contracten en hebben we bewerkstelligd dat de modernisering van de CAO zonder bezuinigingsopdracht wordt uitgevoerd.

Het is ronduit jammer dat het een en ander toch weer 15 maanden moest duren. En dat we weer een ultimatum moesten stellen. Een ultimatum dat met name door de directies van de regionale omroepen als ongepast werd beschouwd. Immers het waren `Hilversumse' problemen. Tijdelijke contracten? Dat hebben wij goed geregeld in de regio! Dat zal wel.

Maar wat is een akkoord waard als je na het sluiten van de onderhandelingen nog zaken wil uitonderhandelen? Uitgerekend de regionale omroepen hebben de vakorganisaties een brief gestuurd waarin ze aangeven dat ze het resultaat op twee punten willen aanpassen. Structurele loonsverhoging? Alleen als de bonden echt niet dwars liggen bij de modernisering van de CAO! Daar spreekt een goed vertrouwen van uit. O ja, en die contracten. Doe toch maar gewoon de flexwet, want in exitvergoedingen hebben we geen zin. Hoezo, we hebben het in de regio goed geregeld?

De NVJ vindt het stuitend dat de regionale omroepwerkgevers op deze manier werken. Er is een akkoord met de delegatie gesloten. Daarin zat een vertegenwoordiger van de regionale omroepen. Wat is de volgende stap? Dat ook de VARA of NCRV met de vakorganisaties op punten wijzigingen wil doorvoeren? Moeten wij met de regionale omroepen ook weer onderhandelen over punten die wij eerder in de onderhandelingen hebben laten vallen?

Wat ons betreft moet ROOS het probleem, als dat er al is, maar met haar eigen delegatie oplossen. Wij hebben één gesprekspartner als het gaat om de CAO-onderhandelingen en dat is de onderhandelingsdelegatie. Wij gaan niet, na het sluiten van een overeenkomst, opnieuw de onderhandelingen openen met afzonderlijke (deel)partijen. Als de directies van de regionale omroepen op deze, bijzonder onprofessionele, wijze willen handelen dan hebben zij een flink probleem met ons.

Laat je dus geen zand in de ogen strooien. Er is een akkoord bereikt met de werkgeversdelegatie. Dus inclusief ROOS! Frans Marechal, voorzitter van de onderhandelingsdelegatie werkgevers, heeft gisteravond namens de gehele delegatie een handtekening onder het onderhandelaarsresultaat gezet. Het is dus een leugen van ROOS als gesteld wordt dat gisteren alleen een akkoord is gesloten met de landelijke omroepen. Wij komen alleen terug op een akkoord, als onze leden het afwijzen. Tot die tijd houden wij vast aan het akkoord voor de gehele publieke omroep.

Met vriendelijke groet,

Marc Visch
Thomas Bruning
NVJ