Gemeente Tilburg

Datum
11 maart 2005

Tilburg krijgt bijna 110 miljoen euro voor uitvoering Stadscontract

Bestemd voor specifieke projecten voor de vijf jaar

Vanmiddag tekende wethouder wethouder Visschers (Grotestedenbeleid) namens de gemeente Tilburg in Den Haag het Prestatieconvenant Grotestedenbeleid 2005-2009.
In dit Stadscontract staan afspraken die Tilburg met het Rijk maakt om een aantal specifieke problemen in Tilburg aan te pakken. Hiervoor krijgt Tilburg de komende vijf jaar bijna 110 miljoen euro, waarvan 18,5 miljoen euro in 2005.

Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het aanbieden van een traject aan elke opgepakte veelplegers om terugval tot criminaliteit te voorkomen, het aanbieden van voor- en vroegschoolse educatie, het bouwen van 7000 woningen, de aanpak van bodem- en luchtvervuiling, de inzet op voortijdig schoolverlaten, het realiseren van 97 hectare nieuw bedrijventerrein en het aanbieden van maatschappelijke opvang voor dak- en thuislozen en vrouwen in moeilijkheden.

Ministers

In het convenant is afgesproken is om met kracht te werken aan het verbeteren van de veiligheid, de kwaliteit van de leefomgeving, de sociale kwaliteit van de samenleving, het vergroten van de economische kracht van de stad en het binden van de midden- en hogere inkomens aan de stad. Deze doelen zijn vastgelegd in het Rijksnota "Samenwerken aan de Krachtige stad". De afspraken gelden voor de periode 2005 tot en met 2009. In de volgende jaren van het convenant mag Tilburg op ongeveer hetzelfde bedrag per jaar rekenen als in 2005. Namens het Rijk tekenden minister De Graaf, minister Dekker en staatssecretaris Van Gennip. Tegelijk met Tilburg tekenen ook 29 andere grote steden.

Sociale maatregelen

De middelen die het Rijk ter beschikking worden gesteld komen in drie jaarlijkse uitkeringen, een uitkering voor sociale maatregelen incl. veiligheid en integratie, een uitkering voor fysieke maatregelen en een uitkering voor economische maatregelen. De grootste hoeveelheid geld komt ter beschikking voor sociale maatregelen. De gemeente is relatief vrij in het maken van keuzes hoe het geld wordt ingezet. Maar in feite is al het geld hard nodig om de afspraken uit het Stadscontract na te komen. Hierbij geldt overigens dat de gemeente en andere partners aanvullende financiële middelen of inspanningen moeten leveren.

Onderhandeld

De aanvraag voor de middelen heeft Tilburg in november 2004 ingediend. Het Beleidskader 2005-2009 dat als meerjarig programma bij de begroting van 2005 door de Raad is goedgekeurd diende als basis voor de subsidieaanvraag. In de afgelopen maanden zijn de ambities uit deze aanvraag verder uitonderhandeld naar concrete prestaties.
Er zijn voor 2005 ook afspraken over inburgering gemaakt. Momenteel werkt het rijk aan wetswijziging voor inburgering in Nederland. Afhankelijk van deze wetswijziging zullen in de loop van dit jaar nog aanvullende afspraken gemaakt worden over inburgering en volwassenenonderwijs voor de resterende jaren tot en met 2009.



Gemeente Tilburg