Politiebond ACP

Nieuwe TOR-regels veroorzaken onrust

Leusden, 11 maart 2005

Door Karlijn Derksen, juriste

Het blijkt dat er onder de leden die gebruik maken van de Tijdelijke Ouderen Regeling (TOR) nogal wat vragen bestaan over de manier waarop zij bezwaar moeten maken tegen de achteruitgang van het salaris. Moet je nog wel gebruik maken van de TOR?

Door het wijzigen van belastingregels krijgen TOR gerechtigden namelijk te maken met een (veel) lager netto salaris. Balkenende II zet haar zin door en maakt het voor senioren moeilijker (vooral duurder!) om te stoppen met werken. Hoe gaat bezwaar maken tegen die hogere belasting nu precies in zijn werk en welke stappen moeten worden ondernomen? Normaal wordt er belasting geheven via de witte tabel. De TOR gerechtigde krijgt echter te maken met de groene (hogere belasting) tabel. We zetten de meest gestelde vragen daarom even op een rij.

Indien ik bezwaar maak bij mijn werkgever, aan wie moet ik dan het bezwaarschrift richten?

U dient formeel bezwaar te maken bij de korpsbeheerder, in de meeste gevallen betreft dit de burgemeester. Maar u mag vermelden dat u dit doet door tussenkomst van de korpschef. U kunt het bezwaarschrift (belangrijk: voorzie het van de datum!) versturen naar het korps.

Tegen welke salarisstrook maak ik bezwaar?

U kunt pas bezwaar gaan maken op het moment dat de groene tabel ook daadwerkelijk in uw situatie wordt toegepast. Dit kan dus voor sommige mensen betekenen dat een bezwaar tegen de salarisstrook van januari geen zin heeft omdat op dat moment nog de witte tabel werd toegepast. Blijf de salarisstrook daarom goed in de gaten houden. Bij de algemene gegevens staat welke tabel wordt toegepast. Het blijven toepassen van de witte tabel kan er toe leiden dat er aan het einde van het jaar er alsnog een naheffing komt. U heeft dan alsnog de mogelijkheid om bezwaar te maken bij de belastingdienst.

Ik was voor 1 januari 2005 al met de TOR. Het korps heeft mij een brief gestuurd met het verzoek toestemming te geven voor het toepassen van de groene tabel.

Indien u bezwaar bij de werkgever wilt maken tegen de toepassing van de groene tabel dan adviseren wij u het korps geen toestemming te verlenen. Indien u toestemming geeft voor toepassing van de groene tabel is een later bezwaar bij de werkgever namelijk zinloos. Het bezwaar bij de belastingdienst zal naar verwachting wel haalbaar zijn ondanks dat u toestemming heeft verleend aan de werkgever om de groene tabel toe te passen. Wij adviseren u af te wachten wat het korps gaat toepassen. Indien het korps de groene tabel gaat toepassen heeft u de mogelijkheid om bezwaar te maken. Als het korps de witte tabel blijft toepassen dan heeft een bezwaar nog geen zin.

Ik krijg van mijn korps een brief waarin staat dat de groene tabel toegepast gaat worden.

Sommige korpsen hebben in deze brieven de bezwarenclausule vermeld. Wij adviseren u om, naast het bezwaar tegen de salarisstrook, ook bezwaar te maken tegen deze aankondigingen. Dit kunt u vermelden in hetzelfde bezwaarschrift. U dient hierbij wel de maximale termijn van zes weken in de gaten te houden.

Naar aanleiding van mijn bezwaar ontvang ik brieven van het korps en de belastingdienst waarin termijnen worden gesteld om de motivering aan te leveren.

Indien u nadere stukken ontvangt waarin bijvoorbeeld wordt verzocht binnen een bepaalde termijn te reageren dan willen wij u verzoeken aan de ACP (postbus 290, 3830 AG Leusden of juristen@acp.nl een kopie van deze stukken toe te sturen voor zover het betreft het bezwaar bij de werkgever. Hetzelfde geldt voor stukken met betrekking tot het bezwaar bij de belastingdienst. Hiervan dient een kopie te versturen naar het CNV t.a.v. rechtshulp (postbus 2475, 3500 GL Utrecht of rechtshulp@cnv.nl).

Indien u bezwaarschriften of andere gescande documenten per e-mail naar ons stuurt, doet u dit dan als word document. Momenteel krijgen wij bestanden toegestuurd die in tal van andere programmas zijn gemaakt. Een aantal van die bijgevoegde documenten kan ook niet door ons worden geopend. Dit zorgt voor vertraging in de procedures.

Ik heb de mogelijkheid om komend jaar met de TOR te gaan. Mijn korps vraagt mij of ik nog met de TOR wil. Is dat verstandig?

Die afweging moet u zelf maken. Het gaat namelijk niet alleen over geld, ook over extra tijd die u kunt gaan besteden om dingen te doen. Voorlopig wordt voor TOR gerechtigden de groene tabel toegepast en dat geeft naast die extra vrije tijd een lager netto inkomen. We moeten afwachten wat de uitkomst van de bezwaarprocedures zijn.

Het korps en de belastingdienst vragen om de gronden van bezwaar. Hoe worden die aan mij verstrekt?

Voor wat betreft de gronden van bezwaar van de belastingdienst dient u contact op te nemen met het CNV (rechtshulp@cnv.nl of tel. 030-2913926).

De ACP heeft aan de korpsen een brief verstuurd met het verzoek om de bezwaarschriften bij de werkgever gevoegd te behandelen. Dit betekent dat alle bezwaarschriften bij een korps in één zitting aan de orde zullen komen. Bij dit verzoek heeft de ACP ook de gronden van bezwaar gevoegd. Indien u de ACP heeft geïnformeerd over uw bezwaarschrift zal per email een afschrift ontvangen van de brief en de gronden van bezwaar. Indien de korpsen akkoord gaan met ons voorstel hoeft u niet meer afzonderlijk de gronden van bezwaar in te dienen bij uw korps.