Dienstenbond CNV

CAO-voorstellen T-Systems
11-03-2005

CAO voorstellen namens de leden van de CNV Dienstenbond


1. Looptijd

Een looptijd van 1 april 2005 tot en met 31 december 2005.


2. Inkomen

Per 1 april 2005 een structurele verhoging van 1,25%.


3. Arbeid en zorg

a. Kinderopvang

Per 1 januari 2005 is de nieuwe Wet Kinderopvang in werking getreden. Voor 2006 willen wij de afspraak maken om deze nieuwe Wet volledig te integreren in de CAO. Dat betekent dat wij willen afspreken dat T-Systems naast de bijdrage van een zesde deel van de nota van kinderopvang, werknemers niet de dupe laat worden van het feit dat de werkgever van de partner niet wil betalen.

b. Keuzemenu

Wij willen bestuderen in hoeverre de levensloopregeling zoals die in het Sociaal Akkoord is afgesproken in het keuzemenu kan worden meegenomen.


4. Preventie van en maatregelen met betrekking tot arbeidsongeschiktheid

Wij willen afspraken maken over preventie van arbeidsongeschiktheid en maatregelen als er sprake is van arbeidsongeschiktheid, die recht doen aan het Sociaal Akkoord.

Drie aandachtspunten zijn voor ons daarbij in eerste instantie van belang:


-Maatregelen om volledige arbeidsongeschiktheid te voorkomen, teneinde medewerkers niet met inkomensachteruitgang te confronteren;
-De positie van gedeeltelijk arbeidsongeschikten;
-Minimaliseren van de inkomensachteruitgang bij arbeidsongeschiktheid.

Met betrekking tot dit onderwerp doen wij hierbij niet een volledig voorstel, maar behouden ons het recht voor om tussentijds de mening van onze leden hieromtrent te peilen.


5. Verhoging van de bereikbaarheidstoeslag

Gezien het feit dat de afgelopen jaren de toeslag voor de bereikbaarheidsdienst niet is geïndexeerd, willen wij afspreken om de toeslag op maandag tot en met vrijdag te verhogen naar 1,50 per uur en de toeslag voor zaterdag, zon- en feestdagen te verhogen naar 2,25 per uur.


6. Beoordeling

We willen afspreken dat voor medewerkers met een beoordelingskwalificatie 2 die het standaard maximum van de salarisschaal hebben bereikt en geen verdere uitloopmogelijkheden hebben, bij een dergelijke beoordelingskwalificatie via een financiële bonus voor hun werkzaamheden worden gewaardeerd. Voor medewerkers met een beoordelingskwalificatie 3 die het maximum plus van de schaal hebben bereikt, en geen verdere uitloopmogelijkheden hebben, willen wij afspreken dat bij een dergelijke beoordelingskwalificatie via een financiële bonus waardering voor het functioneren wordt uitgesproken. Wij zijn in dit verband tevens bereid om afspraken te maken over verruiming van de salarisbanden.


7. Verlof bij niet christelijke feest- of gedenkdagen

Wij willen afspreken dat de verlofregeling bij niet christelijke religie wordt aangepast, in die zin dat werkgever een aanvraag tot het opnemen van vakantiedagen niet mag weigeren indien objectief aantoonbaar is dat een medewerker behorende tot een niet christelijke religie aan een religieuze feestdag wil deelnemen. Wij stellen dus voor om in deze situaties de zinsnede voor zover bedrijfsomstandigheden dit toelaten te schrappen.


8. Inzetbaarheid

Gelet op de afspraken in het Sociaal Akkoord is het van essentieel belang om de afspraken rondom werkgelegenheids- en opleidingsbeleid aan te scherpen en om te vormen naar inzetbaarheidsbeleid. Doel is om het in het huidige beleid handen en voeten te geven en op die manier te formuleren, dat inzetbaarheidsbeleid een uitdaging en geen bedreiging vormt.

Daarbij denken wij aan de volgende instrumenten:


-in CAOs opnemen dat in overleg met de ondernemingsraad de volgende plannen gemaakt zullen worden, die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn:


- bedrijfsontwikkelplan;

- loopbaanbeleidsplan;

- bedrijfsopleidingsplan.


-het houden van Persoonlijke Ontwikkelingsgesprekken, jaarlijks zal er een gesprek tussen medewerker en leidinggevende plaatsvinden over de toekomstplannen van de medewerker met betrekking tot zijn of haar ontwikkeling;


-afspraken over scholing:


- tijd voor scholing;


- geld voor scholing, persoonlijk opleidingsbudget of afspraak dat scholing altijd mogelijk is;


-periodiek loopbaanadvies, dat voor medewerkers vrijwillig, maar niet vrijblijvend is. In dat loopbaanadvies wordt het volgende bekeken;
- mogelijkheid van ontwikkeling in de eigen functie;
- mogelijke functies in het bedrijf;
- mogelijke functies buiten het bedrijf;
- mogelijkheid van loopbaanombuiging.


-loopbaanombuiging faciliteren zonder dat het consequenties heeft voor wat betreft primaire arbeidsvoorwaarden;


-afspraken over scholing en stageplaatsen voor jongeren, teneinde ook jongeren in de sectoren te laten instromen;


-aanpassing aantal te werken uren in bepaalde levensfasen (met name voor jonge ouders en ouderen kan dat een uitkomst zijn);


-leidinggevenden zullen beoordeeld moeten worden op inzetbaar maken van medewerkers;


-positief belonen van inspanning van medewerkers als zij aan hun eigen inzetbaarheid werken. Daarbij valt te denken aan een soort bonus of voorrang bij te vergeven functies.


9. Telewerken

Wij willen afspreken dat er een studie wordt verricht naar de mogelijkheden met betrekking tot telewerken.


10. Vertrouwenspersonen

Wij willen afspreken dat zowel in Heerlen als in Vianen (externe) vertrouwenspersonen worden aangesteld.


11. Pensioen en levensloop

Op 1 januari 2006 zal er een nieuwe pensioenregeling moeten zijn die voldoet aan de eisen in het Sociaal Akkoord. Wij stellen voor om een commissie in te stellen die aanbevelingen op dit onderwerp zal doen aan betrokken partijen. Ook hieromtrent behouden wij ons het recht voor om tussentijds een voorstel te doen. Dat zullen wij dan koppelen met het voorstel over levensloop.


12. Internationale collegialiteit

Wij willen een afspraak maken dat er CAO-geld beschikbaar wordt gesteld voor een internationaal vakbondsproject.


13. Naleving CAO

Wij willen afspreken dat de OR en werkgever twee keer per jaar bijeen komen om toe te zien op de naleving van de CAO en de voortgang hierin te bespreken.