Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


Grotestedenbeleid: 3,5 miljard voor stadcontracten met een nieuwe aanpak

11 maart 2005

Vrijdag 11 maart hebben minister de Graaf, minister Dekker en staatssecretaris van Gennip tijdens een feestelijke bijeenkomst met 30 grote steden stadscontracten afgesloten. Hierin staan afspraken over concrete resultaten die de steden gaan boeken. Het kabinet stelt hiervoor de komende vijf jaar circa EUR 3,5 miljard beschikbaar.
---

"Een historisch moment", zo spreekt minister de Graaf van Grotestedenbeleid de burgemeesters toe, "juist nu de maatschappelijke problemen urgent zijn, gaan we het anders doen. Met minder bureaucratie werken op een manier die de stad het beste past, met vrije inzet van het geld".

Samen met iedere grote stad is een specifiek contract opgesteld. Dit om de problemen aan te pakken die per stad weer anders zijn. Hoe de steden de resultaten gaan behalen is volledig vrij aan de stad zelf. Daarvoor hebben zij hun eigen plannen gemaakt bijvoorbeeld op het gebied van wijkvernieuwing, veelplegers, schoolverlaten, modernisering van bedrijventerreinen en bodemsanering. De resultaten tellen dus. Daarbij gaat het er bijvoorbeeld om dat verouderde wijken weer aantrekkelijk worden voor alle inkomens, dat intensieve nazorg voorkòmt dat veelplegers opnieuw in de fout gaan, dat jongeren niet zonder diploma van school gaan en dat de economische kracht van de stad wordt vergroot.

Om resultaten te kunnen boeken krijgen alle grote steden van het kabinet drie doeluitkeringen (fysiek, economie en sociaal/integratie/veiligheid) die iedere stad naar wens kan besteden. De Graaf: "Steden zitten nu niet meer gevangen in tientallen afzonderlijke geldstromen. Geen lange wegen naar verschillende departementen en geen grote hoeveelheid verplichtingen om je te verantwoorden aan het Rijk. Maar wel: armslag, ruimte voor concrete aanpak en energie". Het Grotestedenbeleid zal de komende tijd doorgaan met het zo veel mogelijk wegnemen van belemmeringen voor de steden en verminderen van onnodige bureaucratie.

Minister de Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties heeft hiermee de aanpak van het Grotestedenbeleid vernieuwd. Namens het kabinet coördineert hij de afspraken met de steden. Minister Dekker (VROM) en staatssecretaris van Gennip (EZ) stellen het geld aan de steden beschikbaar voor de doeluitkeringen fysiek (ISV-budget) en economie. De doeluitkering sociaal/integratie/veiligheid wordt via het eigen ministerie van de Graaf beschikbaar gesteld. Diverse ministeries dragen financieel bij aan deze doeluitkering (BZK, VWS, OCW, Justitie, V&I en LNV).

Inzet van het kabinet en de steden is het gezamenlijk realiseren van zichtbare resultaten met een minimum aan bureaucratie. In het voortraject is er daarom intensief samengewerkt met de betrokken departementen (BZK, VROM en EZ), G4 en G26. De dertig steden gaan hun plannen nu uitvoeren. In 2010 moet het dan zo ver zijn dat de steden structureel in staat zijn om hun problemen zelf aan te pakken.