Nieuw-Vlaamse Alliantie


Minister Demotte speelt vals (11/03/05)

Nog maar enkele maanden geleden was Minister Demotte er voorstander van om de contingentering voor artsen af te schaffen en nu wil hij er zelf eentje invoeren. Er zit geen enkele rechtlijnigheid in het beleid van deze minister.

Toen de contingentering voor artsen werd ingevoerd (door het aantal RIZIV-nummers te beperken), organiseerde Vlaanderen een ingangsexamen. Vlaanderen beperkte zo het aantal artsen in opleiding. Franstalig België deed dit niet. In 2004, het jaar waarin de contingentering voor artsen van kracht werd, zat Franstalig België dus met een te verwachten overschot aan artsen. Om zijn Waalse kiezers niet af te schrikken, wou minister Demotte daarom de contingentering afschaffen. Onder zware druk nam hij ondertussen wat gas terug, maar tot op heden antwoordde hij nog steeds niet op de vraag van kamerlid Patrick Degroote (N-VA) hoeveel artsen in 2004 een RIZIV-nummer kregen.

Wat Demotte nu wil doen, is het invoeren van een contingentering voor kinesisten. Meer nog, hij is van plan om daarvoor zelf een examen te organiseren: een Nederlandstalig (Vlaams) en een Franstalig (Waals). Dat onderwijs en dus ook het organiseren van examens- al jaren geen federale bevoegdheid meer is, lijkt hem niet te storen. Maar er is meer aan de hand. Volgens de berekeningen van het kabinet van minister Demotte, zouden er in 2005 in Vlaanderen 270 kinesisten een erkenning mogen krijgen, en in Wallonië 180. Het aantal afgestudeerden mag volgens het voorstel-Demotte 10 % boven dit contingent liggen. Dat wil zeggen dat Vlaanderen dus maximum 297 erkenningen kan geven en Wallonië 198. Niemand die weet hoe Demotte deze quota heeft bepaald, maar als we kijken naar de huidige studentenaantallen, wordt één en ander vlug duidelijk. In Vlaanderen zullen dit jaar ongeveer 360 studenten afstuderen en in Wallonië ongeveer 195. Vlaanderen zou dus, nog steeds volgens het voorstel van minister Demotte, ongeveer 60 afstuderenden een erkenning moeten weigeren (via het voorgestelde selectie-examen). Wallonië daarentegen kan alle afstuderenden een erkenning geven want het aantal afstuderenden valt daar netjes samen met het maximum aantal erkenningen dat door het kabinet werd bepaald. Dat zoiets toeval is, gelooft natuurlijk niemand.

Eerst probeerde minister Demotte de contingentering voor artsen te versoepelen in het voordeel van de Franstaligen en nu probeert hij een contingentering voor kinesisten in te voeren die alweer nadelig is voor Vlaanderen. Het wordt tijd dat Verhofstadt minister Demotte wandelen stuurt.

Auteur:
ondervoorzitter N-VA
Dr. Luis Ide

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be