Nederlandse Vereniging van journalisten

Werkwijze regionale omroepen stuitend
PERSBERICHT
Hilversum, 11 maart 2005

Het is voor de NVJ onbespreekbaar om opnieuw te onderhandelen over het gisteren bereikte onderhandelaarsresultaat voor een Omroep-CAO. De regionale omroepen willen op een tweetal punten de onderhandelingen opnieuw openen. De NVJ noemt het ongepast om terwijl de inkt nog niet droog is het bereikte resultaat weer ter discussie te stellen.

De regionale omroepen willen de afgesproken loonsverhoging pas structureel invoeren als er voor de CAO van 2006 afspraken zijn gemaakt over de modernisering van de CAO. Ook willen regionale omroepen geen verplichting tot het betalen van beëindigingvergoedingen aan FLEX-werkers. Allemaal zaken die slechter zijn dan in het onderhandelaarsresultaat zijn overeengekomen.

Vooral de rol van directeur Robert Zaal van RTV Noord-Holland, die namens de regionale omroepen in de onderhandelingsdelegatie zat, is dubieus. Hij heeft volop mee onderhandeld en mondeling ingestemd met het resultaat. Later heeft hij in de vergadering van de directeuren van de regionale omroepen tegen het bereikte resultaat gestemd.

De regionale omroepen sturen met deze werkwijze, volgens de NVJ, bewust aan op een confrontatie. Het moet duidelijk zijn dat het voor de NVJ onbespreekbaar is om de onderhandelingen met de regionale omroepen te heropenen. Er is wat betreft de NVJ maar één gesprekspartner en dat is de onderhandelingsdelegatie van de werkgevers. En met die onderhandelingsdelegatie is overeenstemming bereikt.