Gemeente Borger-Odoorn


11-03-2005
BORGER-ODOORN HEEFT ENGE PLEKKEN AANGEPAKT

Begin 2004 presenteerde de Vrouwen Adviescommissie voor de woningbouw (VAC) het door haar opgestelde onderzoeksrapport met betrekking tot enge plekken in de gemeente.
Een enge plek is een plaats waar mensen zich onveilig of onbeschermd voelen. Bijvoorbeeld door slechte verlichting, veel begroeiing of door het ontbreken van sociale controle op erg stille plekken. Alle door het VAC als enge plek aangemerkte locaties zijn door de gemeente bekeken en op diverse plaatsen zijn verbeteringen aangebracht.

Vervolg op eerdere inventarisaties
Begin jaren negentig van de vorige eeuw heeft een onderzoek plaatsgevonden naar de Sociale veiligheid op het platteland.Veel enge plekken in de gemeente zijn daarna aangepast. Het onlangs door de VAC, in nauwe samenwerking met de inwoners, uitgevoerde onderzoek gaf antwoord op de vraag hoe inwoners de veiligheid ervaren en of er nog enge plekken zijn. Het VAC ontving tijdens haar onderzoek over een tachtigtal locaties meldingen dat burgers zich daar onveilig voelden. Deze locaties zijn allemaal bezocht, voor een groot deel ook 's avonds zodat een goed beeld kon worden gevormd van de situatie ter plekke.

Aanbevelingen
In het rapport heeft het VAC alle onderzochte plekken per dorp of buurtschap vermeld. Daarbij is aangegeven wat haar bevindingen zijn en welk advies wordt gegeven om verbetering in de situatie te brengen. In veel gevallen wordt geadviseerd om meer verlichting te plaatsen of om plaatselijk beplanting te verwijderen of te snoeien.

Krediet
Voor onderzoek en het oplossen van problemen rond enge plekken was een krediet beschikbaar van in totaal 46.258. Dit bedrag is in het afgelopen jaar vooral besteed aan extra snoeiwerkzaamheden, aanpassing van beplantingen en aanbrengen van verlichting op locaties die door het VAC aangemerkt werden als enge plek.
Door het VAC zelf is contact gelegd met instanties zoals de provincie en woningbouwcorporaties waar het ging om plekken die niet in gemeentelijk beheer zijn.

Uitgevoerde verbeteringen per dorp
Borger

- extra lichtpunt op de baileybrug over Rijksweg 34
- snoeiwerk langs steegje achter Aldi supermarkt Buinen

- verlichting ingang sportpark, meer licht en aangepaste branduren Buinerveen

- verlichting ingang sportpark , één mast bijgeplaatst en twee verbeterd
Ees:

- verlichting Mandielig Hoes /Daltonschool, bestaande lichtpunten verbeterd
Exloo

- nieuwe verlichting aangebracht langs voetpad Boslaan 2^e Exloërmond

- H.Tiesingstraat/Fabriciusstraat. lichtmast bijgeplaatst en mast verplaatst

- G. Teisstraat zes nieuwe lichtmasten bijgeplaatst Nieuw Buinen

- verlichting fietspad, twee masten bijgeplaatst tegenover garage Actief

- Noorderdiep bij gymlokaal/sportveld verlichting aangepast Odoorn

- verlichting voetpad langs Paasbergen (Dopheide-Hoofdstraat) Valthe

- verlichting Vlintweg nieuwe mast geplaatst bij rotonde
- verlichting dorpshuis nieuwe armaturen geplaatst Valthermond

- verlichting Noorderdiep vier armaturen vervangen en één extra mast geplaatst in de omgeving van het sportveld

Een aantal wensen van de VAC werd niet vervuld. Het gaat daarbij voornamelijk om verlichting langs fietspaden buiten de bebouwde kom. Dit zou in strijd zijn met het gemeentelijk beleid. Heel bewust is gekozen voor het spaarzaam of niet verlichten van fiets- en voetpaden in het omvangrijke buitengebied van de gemeente. Niet alleen is dit onbetaalbaar, er zou ook sprake zijn van een schijnveiligheid vanwege het geringe gebruik van deze paden tijdens duisternis. Tenslotte zijn er ook milieubezwaren.