CDA

11-03-05
'Regering moet meer ambitie tonen op gebied van orgaandonatie'

Dinsdag 8 maart jl. heeft een meerderheid van de Tweede Kamer het voorstel van een aantal partij om alle in principe verplicht te stellen na hun dood hun organen af te staan voor transplantatie (het zogeheten 'geen bezwaarsysteem') verworpen.

In dit systeem staat men geregistreerd als donor tenzij er actief nee gezegd wordt.

In totaal stemde 78 Kamerleden en 68 voor. De SP, Groen-Links, ChristenUnie, LPF en een deel van de PvdA stemden voor. Vijf leden van de PvdA-fractie die principiële bezwaren hadden, en twee leden van de LPF-fractie, stemden tegen. Bij het CDA stemde alleen Rendert Algra voor. VVD, CDA SGP en Wilders waren tegen. Een van de redenen om tegen een geen bezwaarsysteem te stemmen, was het gegeven dat niet bewezen is dat een dergelijke systematiek tot meer orgaandonaties leidt. Dit is gebleken in landen die wel zo`n systeem hebben (o.a. Belgie). Wel werd Kamerbreed een motie van het CDA aangenomen, waarin de regering werd opgeroepen meer ambitie te tonen en extra maatregelen te nemen.

Kamerlid Henk Jan Ormel: "De CDA fractie is van mening dat met grote ambitie getracht moet worden om wachtlijsten voor orgaantransplantatie te verminderen. Mensen sterven terwijl ze wachten op een ander orgaan en het lijden van deze mensen en hun naasten is onverteerbaar. Wij hebben gewezen op diverse verbeteringen die nog mogelijk zijn. Tijdens de komende evaluatie van de Wet Orgaandonatie zullen wij diverse van deze initiatieven in de Wet verankerd willen zien. Om het aantal potentiële orgaandonoren te verhogen door het huidige toestemmingssysteem te wijzigen in een actief donorregistratiesysteem. Mensen moeten daarom veel vaker in hun leven geconfronteerd worden met de vraag of ze donor willen worden. Nu blijft het formulier dat eenmalig wordt toegestuurd vaak liggen, omdat mensen de beslissing voor zich uitschuiven. Wij willen dat, iedere keer als iemand bij het gemeentehuis komt voor paspoort, rijbewijs of identiteitskaart, die vraag wordt voorgelegd. De CDA-fractie pleit voor het toestemming+
- systeem en is verheugd dat de regering bereid is dit systeem in een aantal gemeenten te gaan testen. De minister heeft tijdens het debat uitgesproken dat een verhoging van 10% van het aantal donaties binnen vier jaar mogelijk moet zijn. De CDA-fractie is van mening dat, mede door de door haar ingediende verbetervoorstellen, zoals het toestemming+ - systeem, orgaancoördinatoren in ieder ziekenhuis, meer aandacht voor non-heartbeatingdonatie, de lat door de regering wel wat hoger gelegd kan worden."

In de motie werden de volgende maatregelen voorgesteld:


-de aanstelling van orgaancoördinatoren in ieder ziekenhuis,


-structureel investeren in nieuwe transplantatietechnieken zoals non-heartbeatingdonatie,


-voorlichting meer gericht op potentiële nabestaanden (bijvoorbeeld over begrip hersendood),


-voortdurende nascholing van ziekenhuispersoneel in het stellen van de donatievraag


-de donatievraag moet bij iedere verlenging van een identiteitsbewijs gesteld worden,

Al deze maatregelen moeten ertoe leiden dat er een verhoging van tenminste 10% ten opzichte van het jaar 2004 van het aantal donaties binnen vier jaar komt.

Ormel gaf aan veel haken en ogen te zien aan de suggestie van minister Hoogervorst om alleen mensen die als donor geregistreerd staan, in aanmerking te laten komen voor orgaandonatie. Ormel: "De minister komt nog met een notitie hierover. Ik begreep dat dit geen kabinetsstandpunt is. Het kan een hellend vlak zijn. Tot nu toe hebben medische redenen de doorslag gegeven en dat zou zo moeten blijven."