CDA

11-03-05
Spies: Brede steun voor ambitieus klimaatbeleid

Afgelopen week is in de Tweede Kamer gesproken over klimaatbeleid. Tijdens dit debat sprak de kamer breed steun uit voor de ambitieuze plannen van het kabinet met betrekking tot het klimaatbeleid voor de lange termijn.

Tweede-Kamerlid Liesbeth Spies onderstreepte dat de uitstoot van broeikasgassen de komende eeuw wereldwijd drastisch zal moeten worden teruggebracht. Om de effecten van het broeikaseffect beheersbaar te houden mag de wereldwijde temperatuurstijging niet meer dan 2 graden bedragen in de komende eeuw. Dit vereist emissiereducties van 30% in 2020. Een minder strenge doelstelling brengt onherstelbare schade toe aan de menselijke leefomgeving op vele plekken op aarde, aldus Spies.

Spies: De verandering van klimaat en de snelheid waarmee dat gaat, maakt maatregelen noodzakelijk ,die uitstoot van broeikasgassen tegengaan: zeker voor Nederland is dit van belang als we de komende jaren droge voeten willen houden. Bovendien is er sprake van aanzienlijke luchtverontreiniging die een directe bedreiging is voor de gezondheid en gaan er al snel problemen komen met de energievoorziening, wanneer we zo afhankelijk blijven van fossiele brandstoffen. Het Kamerlid onderstreepte dat er een mondiale coalitie nodig is om echt werk te maken, niet alleen van de Kyoto-doelstellingen, maar vooral ook van het klimaatbeleid in de periode daarna.

In lijn met de resolutie van het CDA-Partijcongres bepleitte Spies verder de voorbeeldfunctie die de overheid dient te vervullen met betrekking tot milieubewust handelen en rentmeesterschap. We zijn als Nederland goed op weg, maar de overheid zal het voorbeeld moeten blijven geven om zo het voortouw te nemen bij de noodzakelijke bewustwordingsprocessen, aldus Spies.