CDA

11-03-05
'Belang van het kind moet centraal staan in de Jeugdzorg'

Afgelopen week is in de Tweede Kamer gedebatteerd naar aanleiding van het kritische rapport van de Inspectie Jeugdzorg naar aanleiding van het overlijden van de peuter Savanna.

Kamerlid Coskun Çörüz onderstreepte tijdens het debat het belang van de aanbevelingen in het rapport van de Inspectie. Het gaat hier natuurlijk om een uiterst trieste zaak, waarvan we het snel met elkaar eens zullen zijn dat zoiets niet mag gebeuren. Het rapport van de inspectie toont aan dat er nogal wat is misgegaan bij de zorg rondom het gezin van Savanna. In één geval blijkt het OM zelfs over te gaan tot een strafrechterlijk onderzoek, wegens verwijtbare nalatigheid. Daarbij is het goed dat het kabinet eerder al begonnen is met de verbetering van de jeugdzorg en daarbij de aanbevelingen uit dit rapport nu betrekt, aldus Çörüz.

Çörüz sprak verder uit dat het belang van het kind in de jeugdzorg altijd leidend moet zijn. Çörüz: De hulpverlening zal verder geprofessionaliseerd moeten worden, waarbij de interne en externe controle dusdanig wordt verbeterd, dat dit soort situaties kunnen worden voorkomen. Verder zal de overdracht van dossiers zorgvuldiger moeten gebeuren. Zodat niet telkens het dossier opnieuw moet worden opgebouwd, terwijl de voorgeschiedenis van een gezin bij andere instanties al lang en breed bekend is. Tenslotte benadrukte hij dat de gesignaleerde problemen in de jeugdzorg zich niet alleen afspelen rondom dit individuele geval in Noord-Holland. Daarom pleitte hij tijdens het debat voor een breed landelijk onderzoek naar de werking van de bureaus Jeugdzorg.