CDA

11-03-05
Van Bochove: Geen huurliberalisatie in een overspannen markt

De eerdere plannen van minister Dekker zijn door de inzet van CDA en VVD dusdanig gewijzigd dat er van liberalisatie voorlopig geen sprake is.

Eerst moeten er genoeg woningen worden gebouwd, zodat mensen ook echt een keuze hebben. Deze week riep Bas Jan van Bochove de minister nog op om sluitende afspraken met de corporaties te maken. Alleen dan kan het CDA met de plannen instemmen, zoals die nu voorliggen.

Bas jan van Bochove: "Tijdens de begrotingsbehandeling van VROM eind november 2004 stelde mijn collega Mirjam Sterk al duidelijk: Liberaliseren in een overspannen woningmarkt leidt tot ongelukken." Het heeft even geduurd, maar de minister heeft haar uitspraak, dat zij luistert naar de geluiden over haar beleid, ook waargemaakt. Er wordt nu niet geliberaliseerd."

"Er wordt pas geliberaliseerd als de woningmarkt ontspannen is. En niet eerder dan 2010. Laat ik duidelijk zijn: de CDA-fractie is niet principieel tegen liberaliseren. De CDA-fractie is tegen liberaliseren op dit moment. De CDA-fractie stelt, met voldoening, vast dat dit nu ook niet gebeurt. Er wordt pas geliberaliseerd als er een voldoende ontspannen woningmarkt is en er genoeg nieuwe woningen zijn. Het eerste meetpunt is in 2008. En als de markt echt ontspannen is, dan is pas in 2010 sprake van liberaliseren van maximaal 20% van de voorraad. Is er geen ontspannen markt dan zal dit later zijn. De CDA-fractie stelt met tevredenheid vast met haar inzet veel bereikt te hebben."

"Daarbij komt te weinig over het voetlicht dat er de komende jaren voor ruim 75% van de woningvoorraad sprake is van wat je gerust kunt noemen: gunstige huurontwikkeling.

Te weinig wordt duidelijk gemaakt dat er met deze voorstellen niet extra bezuinigd hoeft te worden op de IHS, noch op het ISV. De huurstijgingspercentages voor 2008 en 2009 zijn nu niet vastgelegd en de huurstijgingen in dit segment kunnen niet verder gaan dan 5,4% van de WOZ-waarde 1999. Er zitten dus drie sloten op de deur.

In het voorjaar van 2006 willen wij met de minister een discussie over de WOZ-waarde en het bijbehorende percentage dat zal gelden voor de huurontwikkeling die op 1 juli 2006 gebruikt gaat worden. Bij alle ontwikkelingen van dit moment, blijft het CDA streven naar het maximeren van de woonlasten voor huurders.

De fractie gaat er ook bij deze voorstellen vanuit dat dit in de toekomst mogelijk blijft. Duidelijk is dat er ook in die situatie sprake zal zijn van de noodzaak van passende huisvesting. "

Het weer in beweging krijgen van de woningmarkt is van groot belang en de CDA-fractie heeft al meerdere keren aangegeven hierin een belangrijke taak voor de minister te zien.

Een tekort van tenminste 170.000 woningen vraagt om een krachtige aanpak van nieuwbouw en herstructurering.

Het vraagt om inzet van alle partijen en het betekent dat er een eind moet komen aan eindeloos gepalaver over plannen en financiering van plannen.

De daad moet nu bij het woord worden gevoegd. Bouwen en herstructureren is de eerste stap. De vele wachtenden op de woningmarkt hebben hier alle belang bij en zien uit naar een voor hen passende woning. Nieuwe, betaalbare woningen moeten er ook zijn voor de doorstromers. Het gewenste beleid is pas dan te realiseren.

Daarbij dient het bovendien om woningen met een goede prijs/kwaliteitsverhouding te gaan, dient de betaalbaarheid voor de lagere inkomens gegarandeerd te zijn en moet segregatie worden tegengegaan. Maar dan is lokaal en vaak ook regionaal maatwerk nodig. Gemeenten en corporaties moeten juist op lokaal/regionaal niveau tot afspraken kunnen komen die afdwingbaar zijn.

Het CDA heeft om toezeggingen gevraagd dat de verschillen per regio niet te hoog mogen oplopen. Op dat punt zal in het afrondend debat nog worden teruggekomen.