Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

De Graaf verwelkomt onderzoek naar nationaal mensenrechteninstituut

Vier organisaties gaan samen onderzoek doen naar de mogelijkheid van een Nederlands mensenrechteninstituut. In het bijzijn van minister De Graaf hebben ze hun samenwerking formeel vastgelegd.

Het voornemen is om voor het einde van het jaar met een advies aan het kabinet te komen. Het kan leiden tot één aanspreekpunt en wellicht uiteindelijk tot een instituut dat onder andere de kennis over mensenrechten kan bevorderen. Minister De Graaf moedigde daarom dit private initiatief aan. Hij zag voor het instituut ook een rol weggelegd in het onder de aandacht brengen van grondrechten in de samenleving.

Aanleiding vormt onder andere de oproep van de Verenigde Naties uit 1993. De samenwerkende organisaties zijn het College bescherming persoonsgegevens, de Commissie Gelijke Behandeling, de Nationale ombudsman en het Studie- en informatiecentrum mensenrechten. Gezocht wordt naar een betere samenwerking tussen alle organisaties die zich in Nederland met mensenrechten bezighouden. Ook willen zij de overheid beter adviseren over de toepassing van mensenrechtenverdragen. Tijdens de ondertekening kwamen al enkele vraagstukken aan de orde die worden opgenomen in het onderzoek. De vier organisaties zullen uiteindelijk de bevindingen uit het onderzoek rapporteren aan minister De Graaf.

© Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties - 11 maart 2005