Interprovinciaal Overleg (IPO)

Selectief en zorgvuldig gebruik Wro-bevoegdheid
vrijdag 11 maart 2005

Het IPO heeft een verkenning gedaan naar de bevoegdheid van het wetsvoorstel Wro tot het vastleggen van algemene regels voor de inhoud van een bestemmingsplan in een provinciale verordening. De verkenning wijst uit dat de provincies dit instrument selectief en politiek zorgvuldig afgewogen zullen gebruiken. Dit komt door de strikte juridische randvoorwaarden en het noodzakelijkheidsvereiste op grond van het provinciaal ruimtelijk belang.

Het IPO verbindt aan de verkenning het bestuurlijke inzicht dat juist dit instrument niet (uitsluitend) op zijn eigen merites kan worden beoordeeld. Het moet in samenhang worden bezien met de andere Wro-bevoegdheden en instrumenten (bestuurlijke afspraken; zienswijze in bestemmingsplanproces; opstellen algemene regels; geven van aanwijzing; zelf opstellen van bestemmingsplan; toepassen provinciale projectenprocedure). Binnen dit pakket is een verordening, met regels die verplicht doorwerken in het bestemmingsplan, een instrument van directe sturing en regulering.
Al in de fase van de ontwikkeling van het beleid, bij het opstellen van structuurvisies, zullen de provincies heldere keuzes moeten maken over de verschillende wegen van doorwerking en uitvoering. Dit vergroot de voorspelbaarheid van het provinciaal handelen.
De Verkenning provinciale ruimtelijke verordening is te downloaden van de IPO-site.

Meer informatie bij Ieme Faber
Telefoonnummer (070) 888 12 60
E-mail: ifaber@ipo.nl