Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Aandacht voor schoon zwemwater

Den Haag, 1 maart 2005

De ANWB houdt op vrijdag 11 maart een landelijk zwemwatersymposium in het Provinciehuis in Den Haag. Bij dit evenement wordt samengewerkt met de Provincie Zuid-Holland en de hoogheemraadschappen Delfland en Rijnland. Op dit symposium worden de resultaten gepresenteerd van het onderzoek naar de oorzaken van de bacteriologische vervuiling dat door Rijkswaterstaat en door TNO is gedaan.

In dit onderzoek is vastgesteld welke factoren de kwaliteit van het zwemwater beïnvloeden en hoe ernstig de gevolgen van riooloverstorten zijn. Daarnaast geeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) inzicht in wat ziekten zijn die een relatie hebben met zwemwater. Het RIVM heeft daarbij gebruik gemaakt van gegevens van de GGD's.

Een aanleiding voor het symposium is de nieuwe Europese zwemwaterrichtlijn die op 10 mei wordt vastgesteld. Daarna moeten de lidstaten dit opnemen in hun nationale wetgeving. In de nieuwe richtlijnen zijn nieuwe, zwaardere normen voor de kwaliteit van zwemwater vastgelegd.


Noot voor de redactie;