Gemeente Utrecht

Utrecht sluit convenant met Rijk over grotestedenbeleid

Namens Utrecht ondertekent Burgemeester Brouwer - Korf op 11 maart in Den Haag als één van de 30 grote steden in Nederland een prestatieconvenant met het Rijk voor het grotestedenbeleid voor de jaren 2005 tot en met 2009. Utrecht en het Rijk maken in het convenant onder meer afspraken over de vernieuwing van naoorlogse wijken en bedrijventerreinen, vermindering van de criminaliteit door 'veelplegers', verbetering van de doorstroming in de opvang van dak- en thuislozen, intensivering van de aanpak van onderwijsachterstanden en versterking van het internationaal toerisme in de stad.

Wat de gemeente Utrecht binnen het Grotestedenbeleid wil realiseren is vastgelegd in het Utrechtse meerjarenprogramma Grotestedenbeleid in uitvoering. Dit programma werd door de gemeenteraad vastgesteld op 11 november 2004. De afgelopen maanden heeft het Rijk het programma van Utrecht beoordeeld en is gesproken over de tekst van het convenant. Voor de uitvoering van de afspraken over de GSB-onderwerpen kan Utrecht een rijksbijdrage tegemoet zien van ruim ¬ 200 miljoen voor een periode van vijf jaar, een bedrag dus van circa ¬ 40 miljoen per jaar. Deze bedragen betreffen reeds bestaande rijksmiddelen die zijn gebundeld binnen het Grotestedenbeleid. In 2010 dient Utrecht verantwoording aan het Rijk af te leggen over de besteding van de middelen.

Het grotestedenbeleid heeft betrekking op 30 grote steden in Nederland. Het GSB ging van start in 1995. De afspraken die nu gemaakt zijn, betreffen de derde GSB-periode. Deze loopt van 2005 tot en met 2009. Het GSB was destijds ingegeven door de ernst van de problemen in de steden, vooral de vier grote steden. Het GSB moest er onder andere toe bijdragen dat de problemen van de steden op een meer samenhangende wijze werden aangepakt; 'verkokering' moest worden doorbroken, zowel bij het rijk als in de steden. Daarom heeft het Rijk reeds bestaande geldstromen naar de grote steden gebundeld en samengebracht binnen het grotestedenbeleid. De samenhang in de maatregelen op fysiek, sociaal en economisch terrein (de drie 'domeinen' van het GSB) is een belangrijk aandachtspunt in het Utrechtse Meerjaren Ontwikkelingsprogramma.

Het Utrechtse meerjarenprogramma Grotestedenbeleid in uitvoering bevat geen nieuw beleid en ontvangt slechts nieuwe middelen voor veiligheid. Voor veiligheid krijgt de gemeente Utrecht de komende vijf jaar ¬ 1,2 miljoen per jaar meer dan in de vorige periode. De Utrechtse GSB-maatregelen en -projecten passen binnen de lopende programma's van de gemeente. Met de GSB middelen kunnen deze programma's de komende jaren worden voortgezet. Met de ondertekening van het prestatieconvenant heeft de gemeente voor een periode van vijf jaar financiële zekerheid.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans Scholten, telefoon (030) 286 10 15 of (06) 250 327 39.