Vrije Universiteit Amsterdam

Overzicht | veb@dienst.vu.nl

---

De Levende Stad

Een stadswijk wordt ontworpen maar ontwikkelt zich na vervolgens min of meer organisch. Bewoners en gebruikers geven leven aan de stad, en brengen ook nieuwe verwachtingen in. Hoe gaan bewoners om met het ontwerp en aan welke verlangens moet een wijk voldoen? Hierover organiseert VU-podium een serie van vier excursies. Op vrijdag 11 maart vindt de eerst plaats: "Pionieren op IJburg - Sociale binding in een nieuwe wijk".

IJburg bestaat uit zeven eilanden met een eigen karakter en een gemengde bevolking. Het is een staalkaart van hedendaagse architectuur. Centrale vraag van de eerste excursie is hoe het resultaat eruit ziet als bewoners hun eigen ontwerp mogen indienen (het Wilde Wonen).

Programma

Een bus vertrekt om 13.30 uur van de achterzijde van het Centraal Station naar Bezoekerscentrum IJburg, een drijvend en revolutionair gebouw. In het Bezoekerscentrum wordt Amsterdam op humoristische wijze verbeeld door de Rotterdamse kunstenaar Herman Helle.

Tot 14.15 uur is er een bezoek aan de tentoonstelling "IJburg" en krijgen deelnemers uitleg over het project. Aansluitend volgt een lezing van stadssociologe Tineke Lupi die een studie verricht naar de sociale ontwikkeling van een nieuwe stadswijk. Dan volgt een uitgebreide rondleiding (per bus) over IJburg van ongeveer anderhalf uur; kunsthistorica Gemma Bakker voorziet de rondrit van commentaar.