Gemeente Den Haag

maart 2005
Ouderen actiever dankzij bewegingsprogramma (4 maart)

Veertig Haagse ouderen zijn erin geslaagd meer te bewegen in hun dagelijkse leven. Dit hebben zij mede te danken aan hun deelneming aan een bewegingsprogramma in het kader van het project Coach. Ter gelegenheid van de afsluiting van de eerste sessie hiervan zal sportwethouder Wilbert Stolte de veertig ouderen op vrijdag 11 maart a.s. om 12.45 uur speciaal ontvangen in de foyer van het Haagse stadhuis.

Een jaar lang hebben de deelnemers van het bewegingsprogramma getracht meer bewegingsactiviteiten in te passen in hun leven. Dit omvatte onder meer individuele gesprekken met een coach, advisering over leefstijlactiviteiten en het dragen van een bewegingsmeter, dat het beweeggedrag registreerde. Zowel voorafgaande aan het project als na afloop hiervan ondergingen de deelnemers een fitheidtest. Zesenzestig procent van de deelnemers voldoen na het project aan de Nederlandse Norm Gezond bewegen. Zevenenzestig procent van hen behaalden hun persoonlijke doelstelling.

Het Coach-project is een initiatief van de afdeling Sportsupport van de Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn van de gemeente Den Haag. Hierbij werkte zij samen met het Instituut voor Bewegingswetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Het project is uitvloeisel van de gemeentelijke nota 'Een sportief actieve leefstijl voor Haagse ouderen'.

Tijdens de feestelijke afsluiting van de eerste sessie van het project Coach zal de persoonlijke coach van de deelnemers vertellen over haar ervaringen. De Rijksuniversiteit van Groningen presenteert vervolgens de resultaten van het project. Wethouder Stolte zal de deelnemers persoonlijk feliciteren en hen de nieuwe sport- en beweegwijzer voor 55-plussers 'Den Haag Actief' uitreiken.