Gemeente Vlaardingen


Vlaardingen in Tibetaanse sferen
08 maart 2005

De Stichting Geuzenverzet 1940 - 1945 drukt met het toekennen van de Geuzenpenning bewondering uit voor de consequente geweldloze inzet van International Campaign for Tibet voor een democratisch Tibet en voor het bevorderen van de mensenrechten van het Tibetaanse volk.

De uitreiking van de Geuzenpenning brengt Vlaardingen dit jaar in Tibetaanse sferen. Zo heeft de Stichting Stadshart het initiatief genomen om de winkelstraten te versieren met kleurrijke Tibetaanse gebedsvlaggen. Op deze vlaggen staan zegeningen en gebeden. De gebedsvlaggen worden ook windpaarden (Lung-ta) genoemd: de wind voert de wensen en dromen mee naar alle hoeken van de wereld. Iedere kleur heeft een symbolische betekenis: blauw is water, groen is metaal, rood is vuur en geel is aarde.

Tibetaanse gerechten op het menu

Horeca-gelegenheden, zoals Eetcafé De Steeg, Bodega Malle Babbe, Delta Hotel, restaurant Westkaai en Eetcafé De Waal, schenken op vrijdag 11 en zaterdag 12 maart extra aandacht aan Tibet, onder andere met Tibetaanse gerechten op de menukaart, en brood- en banketbakkerij Wim Scholtes verkoopt vrijdag en zaterdag in alle Vlaardingse filialen een speciaal taartje in het teken van de Geuzenpenning en Tibet.

Wie interesse heeft in authentieke Tibetaanse muziekinstrumenten kan een bezoek brengen aan muziek- en documentatiecentrum Ton Stolk aan de Westhavenkade 45. In deze galerie met exotische en folkloristische muziekinstrumenten zijn diverse Tibetaanse instrumenten te vinden, zoals de Gyadoeng (blaasinstrument), de Damaru (slingertrom) en de Sankha (schelptrompet). Op 11 en 12 maart is het muziekcentrum van 10.00 tot 12.00 uur extra geopend.

Vlaardingse scholieren actief betrokken

Vlaardingse scholieren zijn - net als andere jaren - betrokken bij de uitreiking van de Geuzenpenning. Zo is er een scholierenbijeenkomst, waarbij leerlingen van onder andere basisschool De Hoeksteen en de Vlaardingse Openbare Scholengemeenschap vragen kunnen stellen aan de vertegenwoordigers van ICT. ICT heeft de scholieren gastlessen over Tibet en het Tibetaanse verzet gegeven.

De VOS heeft dit jaar wederom een poëziewedstrijd uitgeschreven over de Geuzenpenning.

Iris Grimmerink van klas H1J van de VOS heeft de wedstrijd gewonnen en zal tijdens de uitreiking in de Grote Kerk het gedicht 'Voorbij' voordragen, dat de Tibetaanse geschiedenis van de afgelopen decennia als onderwerp heeft.

Dialoog voor vreedzame oplossing

Het voortbestaan van de Tibetaanse cultuur wordt ernstig bedreigd. De Dalai Lama, spiritueel en politiek leider van het Tibetaanse volk, streeft naar een dialoog met de Chinese regering, om een vreedzame oplossing voor Tibet te bereiken. ICT stimuleert regeringen om de Dalai Lama en de Tibetaanse regering in ballingschap bij dit streven te ondersteunen. ICT vraagt eveneens aandacht voor de religieuze onderdrukking van het Tibetaanse volk en ijvert voor de vrijlating van Tibets jonge ontvoerde Panchen Lama. In Tibet worden Tibetanen gearresteerd, gevangen gezet en gemarteld als ze gebruik maken van hun recht op vrije meningsuiting. Daarom voert ICT onder andere campagne voor de vrijlating van Tibetaanse politieke gevangenen. De organisatie voert tevens campagne om Tibets fragiele milieu te beschermen. Ook zoekt ICT contact met Chinezen in het buitenland, om begrip, vertrouwen en relaties tussen Tibetanen en Chinezen op te bouwen.

Herdenking Geuzenverzet 1940- 1945

Het uitreiken van de Geuzenpenning is een initiatief van de Stichting Geuzenverzet 1940-1945. Sinds 1987 reikt deze stichting jaarlijks een Geuzenpenning uit als eerbetoon aan personen en/of instellingen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de democratie of tegen dictatuur, discriminatie en racisme. Dit jaar is het de negentiende keer.

Zaterdag 12 maart wordt in Vlaardingen niet alleen de Geuzenpenning uitgereikt, maar ook het Geuzenverzet uit de Tweede Wereldoorlog herdacht. Voor de plechtigheden zijn onder andere Geuzen en nabestaanden van overleden Geuzen uitgenodigd. De herdenking start met een ingetogen samenzijn bij het Geuzengraf op de Vlaardingse begraafplaats Emaus, waar kransen worden gelegd en één minuut stilte wordt gehouden. Vervolgens gaat een stille tocht van het Geuzengraf naar de Markt, waar om 14.00 uur een herdenkingsbijeenkomst begint bij het Geuzenmonument.

De Amerikaanse filmster Richard Gere, voorzitter van ICT, boeddhist en mensenrechtenactivist, zal de uitreiking van de Geuzenpenning in de Grote Kerk bijwonen. In de kerk zal onder andere de beroemde Tibetaanse zangeres Namgyal Lhamo optreden. De uitreiking is alleen toegankelijk voor genodigden.