TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 10-03-2005

Televisie
VERMIST
Uitzending vrijdag 11 maart
Nederland 2 - 21.21 uur

JAAP JONGBLOED WIL LICHAAM LATEN OPGRAVEN

Deze week is Jaap Jongbloed naar Curaçao gereisd om de procedure op te starten om daar het stoffelijk overschot van een jongen te laten opgraven. Samen met de moeder van de sinds 2002 vermiste Reynold Lomp stond hij bij het naamloze graf...

Een gat in de grond tussen enkele andere onbekende doden. De moeder van Reynold, Migali, springt bij het zien van het graf in het gat en veegt het vijf centimeter dikke laagje zand van de zinken kist. Eindelijk, na bijna drie jaar zoeken, is ze dicht bij het lichaam van haar zoon: "Hier moet Reynold weg, ik voel zijn onrust. Ik wil hem in het graf van mijn moeder laten begraven."

De doof geboren Reynold Lomp verdween in juli 2002 uit een woongemeenschap van het doveninstituut in Rotterdam. Pas nu blijkt dat hij door gewiekste drugsdealers is verleid coke te smokkelen van Curaçao naar Nederland. De getalenteerde voetballer en ADO-aanhanger heeft het met de dood moeten bekopen. Een van de 65 bolletjes die hij slikte, barstte open. De bendeleden moesten van het lijk af en stopten hem in een koffer die ze in brand staken op een afgelegen plek in de Bullenbaai. Daar werd het verbrande lichaam op 19 juli 2002 door een patrouille aangetroffen.

Door miscommunicatie tussen politie in Willemstad en Den Haag kreeg Migali - op aandringen van VERMIST - pas vorige week te horen dat haar vermiste zoon al die tijd in een naamloos graf op Curaçao lag. Jaap Jongbloed was maar nét op tijd met het verzoek tot opgraving. De naamloze graven moeten binnen enkele weken geruimd worden en de botten zouden dan bij elkaar worden geveegd in een knekelhuis ('botjeskamer').

Op haar knieën, met haar handen gedrukt tegen de zinken laag die haar scheidt van haar zoon, zweert Migali niet te rusten eer ze antwoorden heeft op al haar vragen: "Reynold is vermoord en met hem is een stuk van mij gestorven."

In VERMIST de bizarre gebeurtenissen op Curaçao en een studiogesprek met Jansje, de dove hartsvriendin van Reynold.




TROS