Ingezonden persbericht


Onderwerpen Psy, tijdschrift over geestelijke gezondheidszorg, nr 3/2005

Verschijningsdatum 11 maart 2005

In Psy 3 een opmerkelijk interview met psychiater Damiaan Denys die zware dwangstoornissen behandelt door een elektrode in de hersenen te plaatsen.

Deep brain stimulation, zoals de methode heet, zou enkele duizenden patiënten die in zeer ernstige mate lijden aan een dwangstoornis, en bij wie andere behandelingen hebben gefaald, uitkomst kunnen bieden. In tegenstelling tot neurochirurgie, waarbij operatief een stuk van de hersenen wordt vernietigd, is deep brain stimulation reversibel, dat wil zeggen: je kunt de elektrode verwijderen en dan is er niets kapot gemaakt. Psychiater Denys is vooralsnog voorzichtig: Deze techniek is bedoeld voor patiënten die zo ziek zijn dat ze balanceren op het randje van de suïcide.

Ook in deze Psy: Dossier Preventie
Hoogleraar Pim Cuijpers over de mogelijkheden van preventie: Het is soms knap lastig om aan te tonen dat een preventieve interventie effect sorteert. De Nederlandse Spoorwegen gebruiken sinds kort een nieuw instrument om machinisten en conducteurs die schokkende gebeurtenissen meemaken in een vroeg stadium te screenen op mogelijke posttraumatische stressstoornis. Preventie moet zich richten op risicogroepen bij wie de meeste gezondheidswinst valt te halen. Onderzoeker Filip Smit werkt aan een methode om die risicogroepen vast te stellen. Hij detecteerde tot nu toe één groep: weduwes van 65 jaar en ouder die kampen met gezondheidsproblemen. Zij hebben een sterk verhoogde kans op een depressie. Een op de drie kinderen van ouders die psychisch in de knoop zitten, krijgt zelf psychische problemen. Het wetenschappelijk onderzoek naar een veelbelovend preventieprogramma liep stuk.

In Polemiek: professor Jan Derksen wil dat ook psychologen psychofarmaca kunnen voorschrijven. Dat verbetert de behandeling, want zo krijgen patiënten psychotherapie en medicatie uit één hand.

Een exemplaar van Psy kan worden aangevraagd bij de redactie. Telefoon: 033 4608953
E-mail: redactie@psy.nl