Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176




Allochtone jongeren (leren) debatteren met Prem Radhakishun!

Vrijdagmiddag 11 maart van 14.00 -18.00 uur is er een groot debat voor en door (allochtone) jongeren. In dit debat staan thema's centraal die door de jongeren zelf zijn gekozen.
Dit debat is de aftrap van een reeks debatten die in het kader van "Kleurrijk Brabant Werkt" wordt gevoerd. De debatten worden gehouden in de schouwburg te Tilburg. Prem Radhakishun (bekend van het tv-programma 'Premtime') zal de debatten leiden.

Het speciale van deze debatten is dat ze worden voorbereid door een 'Masterclass', een groep van 25 jonge allochtone studenten van MBO en HBO-scholen in Noord-Brabant. De Masterclass komt voor ieder debat enkele malen bijeen om, onder de professionele leiding van Richard Engelfriet, het debatteren te trainen én een debat te (leren) organiseren.

In het debat van 11 maart komen vier thema's aan de orde. Internetverslaving, orgaandonatie, benoemen van etniciteit in de media en uitwijzen van radicale imams. Het debat bestaat uit twee onderdelen. Vóór de pauze worden, met het publiek, enkele debatvormen geoefend. De inbreng van de aanwezigen zal door een jury worden beoordeeld.
Ná de pauze zal er een groot debat gevoerd worden dat zal worden ingeleid door Wim Luijendijk, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant. In dit debat krijgen zowel de Masterclass als het publiek de gelegenheid om hun vaardigheid in het debatteren te vertonen.

De volgende 'Premdebatten' zullen 8 april, 13 mei en 10 juni worden gehouden. Ná de zomer zullen de deelnemers van de Masterclass op de eigen school of in de eigen woonplaats of regio zelf debatten gaan organiseren. De bedoeling is dat de leden van de Masterclass in de eigen omgeving daarmee beter in staat zijn om het maatschappelijk debat te voeren en hun invloed te laten gelden.

"Kleurrijk Brabant Werkt!"is een initiatief van de provincie Noord-Brabant. Het promoten van successen en het werken met rolmodellen vormt de kern van dit actieplan. Het wordt uitgevoerd door PSW en Palet in samenwerking met twee bestaande promotieteams in Tilburg en 's-Hertogenbosch.
In het actieplan worden enerzijds regionale promotieteams van allochtone jongeren opgestart en begeleid. Anderzijds vinden er allerlei provinciale activiteiten plaats waarvan de debatreeks er één is. Met het actieplan wil de provincie de participatie van allochtonen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt bevorderen.