Ingezonden persbericht


Persbericht

HaaglandenKliniek onderzoekt voors en tegens ooglaseren

Ongegronde zorgen spelen publiek parten bij keuze voor ooglaserbehandeling

Den Haag, 11 maart 2005 Nederlanders kiezen niet zomaar voor een ooglaserbehandeling. Dit blijkt uit de enquête die HaaglandenKliniek in 2004 heeft gehouden onder 250 bezoekers van haar ooglaser-voorlichtingsavonden, variërend in de leeftijd van 20 tot 71 jaar. De enquête dient vooral om meer inzicht te krijgen in de vragen, twijfels en behoeften die leven bij (potentiële) cliënten. De belangrijkste conclusie die HaaglandenKliniek trekt uit de resultaten is dat er bij mensen een groot verschil bestaat tussen perceptie en werkelijkheid. Zo heeft men angst voor pijn bij behandeling, is men bang voor complicaties en risico s, en is men onzeker over de lange termijn effecten. In realiteit blijken deze zorgen echter vaak ongegrond.

Bijna de helft van de mensen (47%) geeft aan bang te zijn voor complicaties en voor het feit dat er geen 100% zekerheid kan worden gegeven, in 2003 was dit percentage nog 38%. 9% Van de mensen geeft als grootste bezwaar aan dat men de behandeling eng vindt en bang is voor pijn. 8% Van de ondervraagden is onzeker over de effecten op de lange termijn. In de praktijk blijken deze zorgen vaak niet nodig. Zo blijkt het dragen van contactlenzen zelfs een groter risico voor de ogen dan een ooglaserbehandeling. De behandeling is zelfs pijnloos en men heeft inmiddels meer dan tien jaar ervaring met ooglaseren. Negatieve effecten op de lange termijn zijn in de literatuur nog nooit beschreven.

De wens om meer comfort en gemak en de onafhankelijkheid van een bril of lenzen blijkt voor meer dan driekwart (77%) van de mensen het belangrijkste motief om te kiezen voor een ooglaserbehandeling. Andere redenen die worden aangegeven zijn onder meer het kunnen sporten zonder problemen, het besparen van kosten op lange termijn en de belemmering die lenzen vormen in de uitoefening van het beroep (zie bijlage tabel 1).

Het onderzoek toont tevens aan dat wanneer mensen kiezen voor een behandeling om hun ver- of bijziendheid te laten corrigeren, de kwaliteit, vakkundigheid en betrouwbaarheid van de behandelende kliniek vrijwel altijd doorslaggevend is. Verder is persoonlijke aandacht van groot belang. Het publiek heeft extra vertrouwen in een kliniek die onderdeel uitmaakt van een (academisch) ziekenhuis. De meerderheid van de mensen die serieus een ooglaserbehandeling overweegt, is tussen 31 en 55 jaar oud (zie bijlage grafiek 1).

Nick Bosch van Rosenthal, directeur van HaaglandenKliniek: Ik kan me goed voorstellen dat mensen twijfels en zorgen hebben over een ooglaserbehandeling. Je hebt tenslotte maar een paar ogen en daar wil je geen risico s mee nemen. Gelukkig wijst de praktijk uit dat veel van de zorgen weg te nemen zijn met goede voorlichting en persoonlijke begeleiding. Verder helpt het natuurlijk ook dat we als kliniek uitstekende medische resultaten behalen.

Over HaaglandenKliniek

HaaglandenKliniek is de privé-kliniek van MCH. HaaglandenKliniek bestaat uit een ooglasercentrum (ooglaserbehandelingen en lensimplantaten), een cosmetisch centrum (esthetische chirurgie), een huidlasercentrum (o.a. laserontharing d.m.v. de Lightsheer -laser en spataderbehandelingen) en een tandheelkundig centrum (implantologie, volwassenen orthodontie en mondhygiëne). HaaglandenKliniek is een erkend Zelfstandig Behandelcentrum (ZBC). Ingrepen worden door deskundige en ervaren artsen uitgevoerd, waarbij gebruik wordt gemaakt van moderne en geavanceerde apparatuur. De kliniek stelt persoonlijke begeleiding, zowel voor, tijdens als na de behandeling centraal. Meer informatie over HaaglandenKliniek is verkrijgbaar via telefoonnummer 0800-330 40 50 en op de website www.HaaglandenKliniek.nl.



Ingezonden persbericht