TNS NIPO

Publicaties TNS NIPO onderzoek

11 maart 2005

Voorstel Hoogervorst verdeelt Nederlanders

Van ruim acht miljoen mensen is niet bekend of ze hun organen na hun dood willen afstaan of niet. Om het aantal donoren te vergroten, is voorgesteld het systeem van orgaandonatie te veranderen in een systeem waarin iedereen van achttien jaar en ouder automatisch donor is. Alleen degenen die zelf aangeven dat ze geen donor willen zijn, zullen niet als donor worden geregistreerd. Dit wetsvoorstel is dinsdag 8 maart 2005 echter door de Tweede Kamer afgewezen. Er verandert vooralsnog dus niets aan het orgaandonatie-systeem.

Nederlanders die zich hebben laten registreren als donor zeggen - ondanks de afwijzing door de Tweede Kamer - unaniem (99%) gewoon donor te willen blijven. Slechts één procent zegt het nog niet te weten. Niemand overweegt het donorschap op te zeggen.

Verdeeldheid over voorstel Hoogervorst
Het NIGZ zegt te worden overspoeld met reacties van mensen die hun organen alleen nog maar willen doneren aan mensen die zich ook hebben opgegeven als donor. Minister Hoogervorst van Gezondheidszorg heeft voorgesteld degenen die hun organen voor donatie ter beschikking stellen voorrang te verlenen indien ze zelf een orgaan nodig hebben. ('Voor wat hoort wat').

De meningen over dit voorstel lopen sterk uiteen: de ene helft is voor, de andere helft is tegen. En minstens zo opvallend: zowel donoren, niet-donoren als degenen die hebben aangegeven dat de nabestaanden het moeten beslissen, zijn verdeeld. Wel zien we een verschil naar leeftijd: jongeren (18-34 jaar) zijn het vaker met de minister eens (60%) dan ouderen (41%) en personen van middelbare leeftijd (51%). Mannen (57%) staan vaker achter het voorstel dan vrouwen (44%).


---

1 | Verdeeldheid over voorstel Hoogervorst bij zowel donoren
als niet-donoren


---

Donor Geen Nabestaanden Allen donor * % % % % Voorstander 52 50 55 51 Tegenstander 46 49 44 48 Weet niet/ geen mening 2 1 1 1


---

De stelling 'Ik wil alleen orgaandonor zijn als mijn organen terechtkomen bij een andere orgaandonor' wordt door een kwart onderschreven; driekwart is het hier niet mee eens. Donoren zijn het er vaker mee oneens (79%) dan niet-donoren (70%). Hier zien we geen verschil naar leeftijd of geslacht.


---

2 | Kwart wil alleen donor zijn voor andere donoren


---

Donor Geen Nabestaanden Allen donor * % % % % Ik wil alleen
orgaandonor als mijn
organen terechtkomen
bij een andere
orgaandonor
Eens 21 27 17 25 Oneens 79 70 81 73 Weet niet/ geen mening 1 2 2 2


---

Niet-donoren opnieuw benaderen lijkt zinvol
Maar liefst acht op de tien Nederlanders vinden dat niet-donoren opnieuw moeten worden benaderd om alsnog donor te worden. Bijna alle donoren denken er zo over, maar ook driekwart van de niet-donoren is het met de stelling eens.

Begrijpelijk, als we de uitkomst van de stelling aan niet-donoren bekijken: een op de drie niet-donoren is het eens met de stelling 'Ik zou mezelf best willen aanmelden als orgaandonor, maar ik weet niet waar en hoe ik dat moet doen'. Zestien procent is het hier geheel mee eens, nog eens zestien procent is het hier enigszins mee eens. Doorgaans is de categorie 'geheel mee eens' een goede voorspeller van gedrag. Dit zou betekenen dat (16% van 10,2 miljoen) circa 1,6 miljoen Nederlanders in potentie bereid zijn zich aan te melden, mits ze goed worden voorgelicht en de drempel voor het aanmelden zeer laag wordt gehouden.


---

3 | Acht op de tien van mening dat niet-donoren opnieuw moeten worden benaderd


---

Donor Geen Nabestaanden Allen donor * % % % % Mensen die zich niet
beschikbaar hebben
gesteld als orgaandonor
moeten alsnog benaderd
worden om donor te
worden
Eens 94 75 81 79 Oneens 5 24 16 19 Weet niet/ geen mening 1 1 4 1


---


---

4 | Eenderde niet-donoren wil wel donor zijn, maar weet niet waar en hoe


---

Donor Geen Nabestaanden Allen donor * % % % % Indien geen donor
Ik zou mezelf best
willen aanmelden als
orgaandonor, maar ik
weet niet waar en hoe
ik dat moet doen
Eens - 32 27 32 Oneens - 65 66 65 Weet niet/ geen mening - 2 7 3

Ik ben van plan mijzelf
als donor aan te melden
Eens - 49 58 50 Oneens - 44 28 42 Weet niet/ geen mening - 8 13 8


---


* Personen die hebben aangeven de beslissing over te laten aan de nabestaanden

C4905 C3 | Methode: TNS NIPObase (CATI) | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats op donderdag 10 maart 2005. In totaal werden 600 personen van 18 jaar en ouder, behorend tot het Leven-in-Nederland-Forum, ondervraagd. De resultaten van het onderzoek zijn herwogen naar geslacht, leeftijd, opleiding, gezinsgrootte en regio en donorschap.

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO/ RTL Nieuws vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Peter Kanne (tel: 020 522 59 24).