Heuvelrug, 10.25 uur

Utrecht 11-03-2005 - Nieuwsberichten district Heuvelrug

Doorgereden en onder invloed

BUNNIK / MAARN In de nacht van donderdag 10 op vrijdag 11 maart reed een automobilist na een aanrijding door. Hij werd later aangehouden.

Rond 03.25 uur stond een 27-jarige automobilist uit Ermelo op de Schoudermantel in Bunnik te wachten voor het rode verkeerslicht bij de kruising met de oprit van de snelweg A12 in de richting van Arnhem. Plotseling hoorde hij piepende banden en vervolgens werd hij van achteren aangereden door een bestelauto. De bestuurder van de bestelauto, reed na de aanrijding direct weg, de snelweg op. De auto van de 27-jarige automobilist liep lichte schade op.

Politiemensen keken naar de doorgereden automobilist uit en zagen hem op de snelweg A12 bij Maarn rijden. De verdachte, een 30-jarige man uit Meppel, werd aangehouden.

Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 755 ug/l, bijna 3,5 keer de maximaal toegestane hoeveelheid van 220 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van alcohol, doorrijden na een aanrijding en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Politie rondt onderzoek massale vechtpartij af

VEENENDAAL Het flexteam cluster oost van de Politie Utrecht heeft het onderzoek naar de massale vechtpartij op 12 februari j.l. in Veenendaal nagenoeg afgerond. In de afgelopen weken zijn in totaal achttien verdachten aangehouden en daarnaast zijn acht getuigen gehoord.

Op 12 februari troffen enkele tientallen personen, verdeeld over een groep autochtonen en allochtonen, elkaar bij de gymzaal op de Binnenronde.

Naar aanleiding van de daarop volgende vechtpartij zijn later de aanhoudingen verricht.

De achttien verdachten wordt openlijke geweldpleging tegen personen en goederen ten laste gelegd en drie van hen eveneens zware mishandeling c.q. poging zware mishandeling. De verdachten variëren in leeftijd van 15 tot 45 jaar en zijn allen woonachtig in de gemeente Veenendaal.

Aanleiding

Uit verklaringen van de verdachten en getuigen is naar voren gekomen dat voorafgaand aan de grote vechtpartij op zaterdagavond, enkele incidenten hadden plaatsgevonden. Zo bleek dat de avond daarvoor en op de zaterdagmiddag op respectievelijk de Dr. Colijnstraat en de W.C. Beeremansstraat enkele personen uit beide groepen al verbaal en fysiek onenigheid met elkaar hadden.

Op zaterdagavond hield een groep van 12 tot 15 personen zich op bij de gymzaal aan de Binnenronde. Enkelen uit deze groep begonnen vervolgens met het vernielen van een drietal fietsen, die toebehoorden aan mensen die in de gymzaal aan het sporten waren. Vervolgens kwam een groep van 10 tot 15 personen op de eerste groep af.

Hierop ontstond een vechtpartij, waaraan de meeste betrokkenen actief deelnamen. Uit beide groepen werden vervolgens vrienden telefonisch benaderd. Op het moment dat de vechtpartij zich verplaatste naar het Slotemaker de Bruïneplein, kwamen vervolgens nog enkele personen in verschillende autos ter plaatse om zich met de vechtpartij te bemoeien. Kort daarna arriveerde de politie, waarop de rust weerkeerde.

Een 29-jarige Veenendaler werd met hoofdletsel naar het ziekenhuis vervoerd. Nog twee anderen, een 15- en 25-jarige Veenendaler, werden door ambulancepersoneel ter plaatse aan hun verwondingen behandeld.

Aanhoudingen

Gezien de complexiteit van deze zaak en het doel (voorkomen van escalatie en herhaling) is in overleg met het openbaar ministerie besloten om alle betrokkenen aan te houden. Van alle verdachten zijn verklaringen opgenomen, waarna beoordeeld zal worden of er strafrechtelijke vervolging wordt ingesteld. Alle verdachten hebben zich in de afgelopen weken, op aanschrijven van de politie, vrijwillig bij het politiebureau in Veenendaal gemeld.

Vervolg

Uit de opgenomen verklaringen is gebleken dat de buurtvaders nog getracht hebben om de beide vechtende groepen te scheiden. Op het moment dat zij toevallig in de gymzaal een kijkje wilden nemen, stormde de groep naar buiten. Hierop trachten zij de gemoederen te bedaren, maar dat lukte niet.

In de dagen daarna is door de politie extra gesurveilleerd in het Franse Gat.

Een nieuwe ontmoeting tussen beide groepen heeft niet meer plaatsgevonden.

Direct na de confrontatie is door de gemeente het initiatief genomen om met betrokken partijen om de tafel te gaan. Deze gesprekken zijn goed verlopen.

De extra surveillances en de gesprekken leidden ertoe dat de rust weer teruggekeerd is.