Politie Groningen

Persberichten vrijdag 11 maart 2005

Provincie Groningen 11-03-2005 -

Groningen: aanhouding voor zware mishandeling
Een 17-jarige inwoner van Sappemeer is donderdagnacht aangehouden voor zware mishandeling. Vermoedelijk heeft hij in een horecagelegenheid aan de Gelkingestraat in de stad een 21-jarige bezoeker met een glas op het hoofd geslagen waardoor deze ernstige verwondingen opliep. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis om zich te laten behandelen. Vermoedelijk hebben beiden ruzie gehad en is er mogelijk over en weer geslagen. Het onderzoek moet nog uitwijzen wat er zich precies heeft afgespeeld. De verdachte is ingesloten aan het politiebureau.

Groningen: controle fietsverlichting
Bij een controle op de fietsverlichting zijn donderdagavond 8 fietsers en een snorfietser bekeurd voor het niet of onvoldoende voeren van de verlichting. De controle vond plaats op het Heerdenpad in Groningen. In totaal werden 40 fietsers gecontroleerd.

Groningen: kind breekt enkel door val met fiets
Een 12-jarig meisje heeft donderdagavond haar enkele gebroken toen ze op de Friesestraatweg in Groningen met haar fiets was gevallen. Ze is voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis. Volgens het meisje liep de ketting van de fiets eraf, waardoor ze kwam te vallen tegen de trottoirband aan.

Groningen: snelheidscontroles
Op de Friesestraatweg in Groningen werden donderdagmorgen 1170 voertuigen gecontroleerd op snelheid. Daarvan reden er 8 te hard. De hoogst genoteerde reed 95 km/u waar maximaal 80 mocht worden gereden. Op de Winsumerweg bij Groningen (80 km/u) werden donderdagmiddag 1230 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 7 te hard.
Op de Beneluxweg in Groningen (70 km/u) werden donderdagmiddag 1884 voertuigen gecontroleerd met de radar. In 50 gevallen reed men te hard. De hoogst genoteerde reed 93 km/u.
Op de Roderwolderdijk in Groningen (50 km/u) reden 18 bestuurders van de 112 gecontroleerde voertuigen te hard. De hoogst genoteerde reed 79 km/u.
Op de Groningerweg in de stad werden donderdagmorgen 791 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 103 te hard. De hoogst genoteerde reed 103 km/u.

Stadskanaal: man bedreigt politieagenten
De politie heeft donderdagnacht aan de Stationsstraat in Stadskanaal een 19-jarige man uit Stadskanaal aangehouden wegens bedreiging van politiemensen. De betrokken politiemensen gingen samen met een ambulance naar een pand aan de Stationsweg, waar iemand zichzelf zou hebben verwond. Ter plekke werd in de woning inderdaad een licht gewonde vrouw (31) aangetroffen, in gezelschap van een vriendin. De verdachte was ook in de woning en gedroeg zich gelijk agressief tegen de agenten. Hij werd door de beide vrouwen weggestuurd en ging naar buiten. De agenten verlieten daarop ook het pand om de ambulance en de politieauto in gaten te kunnen houden. Ambulancepersoneel verleende daarop eerste hulp aan het slachtoffer. De verdachte richtte zich opnieuw tegen de agenten en bedreigde hen met geweld. Ook wilde hij met de ambulance mee die de gewonde vrouw moest overbrengen naar een ziekenhuis. De man weigerde de deur van de ziekenauto los te laten, en bleef dit ook na vordering van de agenten weigeren. Hij werd daarop aangehouden wegens bedreiging en het niet voldoen aan een politiebevel. De man verzette zich echter tegen de aanhouding en moest met geweld worden overmeesterd. Hij is meegenomen naar het bureau en ingesloten voor nader onderzoek en verhoor.

Veendam: inbreker aangehouden
De politie heeft donderdagavond op het fietspand tussen Skagerrak en de Groningenlaan in Veendam een 26-jarige man uit Groningen aangehouden. De man werd staande gehouden omdat hij op een damesfiets reed en door agenten gezien werd kort nadat een melding was binnengekomen over diefstal van een damesfiets aan Sont in Veendam. Van diefstal van de fiets bleek echter geen sprake. De fietser voldeed echter precies aan het signalemen van de dader van een inbraak in een videotheek aan Bocht Oosterdiep in Veendam. De verdachte van de inbraak werd door getuigen gezien toen hij vluchtte op een damesfiets. De man is meegenomen en ingesloten voor nader onderzoek.

Harkstede: mannen aangehouden
Aan de Dorpshuisweg in Harkstede heeft de politie donderdagavond twee mannen in de leeftijd van 35 en 43 jaar uit Westerbroek, respectievelijk Zuidlaren aangehouden. De mannen bevonden zich met een busje bij de in afbraak zijnde resten van het multifunctioneel centrum en waren bezig met inladen van goederen uit dat gebouw. Ze hadden inmiddels enkele spullen ingeladen en hadden nog een grote kast klaar staan om ook mee te nemen. De heren werd aangehouden en zijn meegenomen naar het bureau. De 35-jarige verdachte bleek bij de aanhouding in het bezit te zijn van een potje met wit poeder, vermoedelijk cocaïne. De verdachten zijn ingesloten voor onderzoek en verhoor.

Hoogezand: mannen bedreigen politieman
Wegens bedreiging van een politieman heeft de politie donderdagmiddag aan de Erasmusweg in Hoogezand, vier mannen in de leeftijd van 18, 25 (2x) en 29 jaar uit Groningen, Hoogezand en Drachten aangehouden. De politieman, die alleen surveilleerde, zag de mannen met ijsballen gooien. Eén van de mannen gooide een ijsbal naar een passerende bromfietser die bijna geraakt werd. De agent sprak de man daarop aan, maar werd gelijk agressief benaderd. Eén van de verdachten (25) gooide daarbij een brok ijs kapot op het dak van de politieauto. Toen de agent daar iets van zij werd hij door de vier mannen belaagd. De politieman moest daarop pepperspray tegen één van de verdachten inzetten om zich de verdachten van het lijf te houden. De door pepperspray getroffen verdachte trachtte te vluchten maar de pepperspray belette hem dat. Wel wist de man nog een baksteen te pakken en dreigde de agent daarmee. Toen de agent daarop zijn pistool trok legde de verdachte de baksteen weg. Met behulp van direct daarop ter plaatse arriverende andere politiemensen konden de vier worden overmeesterd en aangehouden. Ze zijn naar het politiebureau gebracht en donderdagavond na verhoor heengezonden. Tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt voor bedreiging, niet voldoen aan politiebevelen, verzet tegen de aanhouding en ambtsbelemmering.

Winschoten: fietsster gewond bij ongeval
Een 18-jarige fietsster uit Scheemda is donderdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeval aan de Grintweg in Winschoten. Het slachtoffer reed op de fiets en werd ingehaald door een personenauto, bestuurd door een 85-jarige man uit Winschoten. Die haalde niet ruim genoeg in waardoor hij de fiets van het slachtoffer raakte. De vrouw kwam te vallen en is met aangezichtsletsel naar een ziekenhuis gebracht.

Oldenzijl: auto in sloot
Aan de Dijkumergweg in Oldenzijl raakte donderdagnacht een auto in een sloot. De bestuurder, een 36-jarige man uit Groningen, verloor de controle over zijn auto en kwam in de berm terecht. Hij kreeg de auto niet meer op de weg en kwam in een sloot tot stilstand. De auto raakte zwaar beschadigd, maar de bestuurder liep geen letsel op. Hij bleek onder invloed van alcohol te verkeren. De ademanalyse wees 1.27 promille alcohol uit. De man bleek tevens niet in het bezit te zijn van een rijbewijs en ook was de auto niet APK gekeurd. Daarnaast had de verdachte nog een geldboete van ruim 400 euro openstaan. De man is na betaling daarvan en na verhoor met een rijverbod van 5½ uur heengezonden. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. Zijn auto is door een berger uit de sloot getakeld en wordt afgevoerd naar de sloop.

Leek/Groningen: auto kwijt na overtredingen
De politie heeft donderdagmiddag de auto van een 29-jarige man uit Assen in beslag genomen. De man reed met hoge snelheid over de A7 bij Leek in de richting van Groningen. Hij haalde gevaarlijk in, reed dicht op voor hem rijdende auto s en telefoneerde niet handsfree. Nabij het Julianaplein in Groningen overschreed de man ook nog een dubbele doorgetrokken streep. Hij kon bij Groningen zuid worden staande gehouden. Daarbij bleek dat de bestuurder niet in het bezit is van een rijbewijs. Zijn auto is niet verzekerd. Mede omdat de verdachte al meerdere keren is bekeurd voor rijden zonder rijbewijs is zijn auto in beslag genomen. Voor de door hem gepleegde (verkeers)overtredingen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Marum: rijbewijs kwijt na te hard rijden
Op de A7 bij Marum heeft de politie donderdagmiddag het rijbewijs van een 32-jarige automobilist uit Groningen ingevorderd. De man reed in de richting van Groningen en moest bij een rijdende afzetting (werkzaamheden) hard afremmen om een aanrijding met een langzaam rijdende file te voorkomen. De man kon de achterste auto van de file ternauwernood ontwijken. Na de werkzaamheden vervolgde de bestuurder zijn weg met hoge snelheid. Zijn snelheid werd door de politie vastgesteld op 189 km per uur. Hij werd staande gehouden en kreeg bekeuringen voor de verkeers- en snelheidsovertredingen. De man moest zijn rijbewijs inleveren.

Scheemda: gewonde bij éénzijdig ongeval
Bij een éénzijdig verkeersongeval aan de Kolkenweg in Scheemda is donderdagmorgen een 19-jarige automobiliste uit Veendam gewond geraakt. De vrouw werd vermoedelijk door de laagstaande zon verblind en kwam met de auto naast de weg terecht. Een noodstop mocht niet meer baten en de auto botste tegen een boom. De bestuurster liep hoofd- en inwendig letsel op en is na eerste hulp door de bemanning van de traumahelikopter naar een ziekenhuis gebracht. Haar auto raakte totall-loss en is door een berger afgevoerd.

Snelheidscontroles regio: donderdag
Grijpskerk: Waardweg
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 86 voertuigen, aantal overtredingen: 3, hoogst gemeten snelheid: 113 km.
Onstwedde: Smeerling
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 120 voertuigen, aantal overtredingen: 1, (hoogst) gemeten snelheid: 97 km.
Ter Apel: Hoofdstraat
Limiet: 50 km per uur, gecontroleerd: 90 voertuigen, aantal overtredingen: 1 (hoogst) gemeten snelheid: 68 km.
Ter Apel: Viaductstraat
Limiet: 50 km per uur, gecontroleerd: 80 voertuigen, aantal overtredingen: 3, hoogst gemeten snelheid: 72 km.
Delfzijl: Zwet
Limiet: 50 km per uur, gecontroleerd: 180 voertuigen, aantal overtredingen: 7, hoogst gemeten snelheid: 81 km.

Delfzijl: gordelcontrole
De politie heeft tijdens een controle op het dragen van autogordels aan de Zwet in Delfzijl, donderdagmiddag 9 mensen bekeurd voor het niet dragen van de gordel (45 euro). De politie controleerde 95 autos.