OUDERENBONDEN

Ouderenbonden adviseren De Graaf bij terugdringen bureaucratie

Veel ouderen zijn aangewezen op financiële regelingen en zorgvoorzieningen, maar verdwalen in het grote woud van aanvraagformulieren, keuringen, controles en diskettes. Door deze bureaucratie dreigen ouderen buiten de samenleving te vallen. Ouderenadviseurs zijn een middel om dit tegen te gaan. Maandag 14 maart komt minister Thom de Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing polshoogte nemen bij de ouderenadviseurs in Wijchen.

Een ouderenadviseur komt naar aanleiding van een hulpvraag bij een cliënt op huisbezoek. Hij adviseert de oudere om bepaalde zaken te regelen, stuurt door naar de juiste instantie en helpt eventueel bij het invullen van de formulieren. Daarnaast helpen veel ouderenadviseurs bij sociaal-economische vragen, zoals het aanvragen van huursubsidie, kwijtschelding gemeentelijke belastingen, of het invullen van de belastingformulieren. De ouderenadviseurs van de ouderenorgansiaties zijn vrijwilligers. Ze worden geschoold door docenten ouderenadviseurs die weer worden opgeleid door de Unie KBO. Regelmatig krijgen zij bijscholing over nieuwe ontwikkelingen en vier keer per jaar krijgen zij een nieuwsbrief met informatie over de meest actuele veranderingen.

Er is voor Wijchen gekozen omdat er in deze gemeente al veel is gedaan om ouderen wegwijs te maken in het netwerk van regelingen en voorzieningen. Behalve dat ze ouderenadviseurs heeft, opent Wijchen de Vraagwijzer. Dit is een loket dat ouderen attendeert op voorzieningen waarvan ze gebruik kunnen maken.


---