Onderzoek massale vechtpartij afgerond

Veenendaal 11-03-2005 - Het flexteam cluster oost van de Politie Utrecht heeft het onderzoek naar de massale vechtpartij op 12 februari j.l. in Veenendaal nagenoeg afgerond.

In de afgelopen weken zijn in totaal 18 verdachten aangehouden en daarnaast zijn 8 getuigen gehoord.

Verdachten
Op 12 februari troffen enkele tientallen personen, verdeeld over een groep autochtonen en allochtonen, elkaar bij de gymzaal op de Binnenronde. Naar aanleiding van de daarop volgende vechtpartij zijn later de aanhoudingen verricht. De 18 verdachten wordt openlijke geweldpleging tegen personen en goederen ten laste gelegd en 3 van hen eveneens zware mishandeling c.q. poging zware mishandeling. De verdachten variëren in leeftijd van 15 tot 45 jaar en wonen allen in de gemeente Veenendaal.

Aanleiding
Uit verklaringen van de verdachten en getuigen is naar voren gekomen dat voorafgaand aan de grote vechtpartij op zaterdagavond, enkele incidenten hadden plaatsgevonden. Zo bleek dat de avond daarvoor en op de zaterdagmiddag op respectievelijk de Dr. Colijnstraat en de W.C. Beeremansstraat enkele personen uit beide groepen al verbaal en fysiek onenigheid met elkaar hadden.

Op zaterdagavond hield een groep van 12 tot 15 personen zich op bij de gymzaal aan de Binnenronde. Enkelen uit deze groep begonnen vervolgens met het vernielen van een drietal fietsen, die toebehoorden aan mensen die in de gymzaal aan het sporten waren. Vervolgens kwam een groep van 10 tot 15 personen op de eerste groep af.

Vechtpartij
Hierop ontstond een vechtpartij, waaraan de meeste betrokkenen actief deelnamen. Uit beide groepen werden vervolgens vrienden telefonisch benaderd. Op het moment dat de vechtpartij zich verplaatste naar het Slotemaker de Bruïneplein, kwamen vervolgens nog enkele personen in verschillende autos ter plaatse om zich met de vechtpartij te bemoeien. Kort daarna arriveerde de politie, waarop de rust weerkeerde.

Een 29-jarige Veenendaler werd met hoofdletsel naar het ziekenhuis vervoerd. Nog twee anderen, een 15- en 25-jarige Veenendaler, werden door ambulancepersoneel ter plaatse aan hun verwondingen behandeld.

Aanhoudingen
Gezien de complexiteit van deze zaak en het doel (voorkomen van escalatie en herhaling) is in overleg met het openbaar ministerie besloten om alle betrokkenen aan te houden. Van alle verdachten zijn verklaringen opgenomen, waarna beoordeeld zal worden of er strafrechtelijke vervolging wordt ingesteld. Alle verdachten hebben zich in de afgelopen weken, op aanschrijven van de politie, vrijwillig bij het politiebureau in Veenendaal gemeld.

Vervolg
Uit de opgenomen verklaringen is gebleken dat de buurtvaders nog getracht hebben om de beide vechtende groepen te scheiden. Op het moment dat zij toevallig in de gymzaal een kijkje wilden nemen, stormde de groep naar buiten. Hierop trachten zij de gemoederen te bedaren, maar dat lukte niet.

In de dagen daarna is door de politie extra gesurveilleerd in het Franse Gat. Een nieuwe ontmoeting tussen beide groepen heeft niet meer plaatsgevonden. Direct na de confrontatie is door de gemeente het initiatief genomen om met betrokken partijen om de tafel te gaan. Deze gesprekken zijn goed verlopen. De extra surveillances en de gesprekken leidden ertoe dat de rust weer teruggekeerd is.