Gemeente Alkmaar


Nieuw woonruimteverdelingssysteem gaat 1 mei in

Alkmaar, 11 maart 2005

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Sociale Verhuurders Noord-Kennemerland (SVNK) en de gemeenten in Noord-Kennemerland

Op 1 mei 2005 treedt een nieuw woonruimteverdelingssysteem in de regio Noord-Kennemerland in werking. Acht gemeenteraden hebben ingestemd met het voorstel dat is opgesteld door de woningcorporaties, de Woonconsumenten en de gemeenten in Noord-Kennemerland.

De herziening van het huidige woonruimteverdelingssysteem moet het huidige systeem inzichtelijker te maken. Daarnaast speelt het in op het signaal van veel woningzoekenden dat ze de volgorde van woningtoewijzing niet rechtvaardig vinden. Ad Godijn, portefeuillehouder wonen voor de regio en wethouder wonen voor Alkmaar, geeft aan dat dit een belangrijke basis was voor het onderzoek naar een nieuw systeem: `We hebben het signaal van onze inwoners serieus opgepakt. Het resultaat is een systeem met minder regels, dat beter inspeelt op de wensen van woningzoekenden.'

Uitgangspunten
Het nieuwe woonruimteverdelingssysteem heeft de volgende uitgangspunten:

* Starters zijn gelijk aan doorstromers. Woningzoekenden kunnen via de Woningkrant reageren op woningen. De woningen worden toegewezen op basis van inschrijftijd (inschrijfkosten EUR 20,-). Wanneer meerdere mensen op dezelfde woning reageren, krijgt degene die het langst staat ingeschreven de woning.

* Het nieuwe woonruimteverdelingssysteem kent één inkomensgrens: Mensen met een bruto jaarinkomen van meer dan EUR 36.000,- mogen alleen reageren op woningen met een huur duurder dan EUR 466,- (prijspeil 1 juli 2004). Met een lager inkomen komt men in principe in aanmerking voor alle woningen, waarbij de Huursubsidiewet bepaalt of er aanspraak gemaakt kan worden op huursubsidie.

* De huidige 23-, 30- en 55+ labels komen te vervallen. Er is wel de afspraak gemaakt dat woningen met een huurprijs onder de EUR 325,- vooral worden toegewezen aan jongeren onder de 23 jaar. Het 55+ label is vervallen, omdat zorg niet afhankelijk is van leeftijd. Woningen waar zorg wordt geleverd, staan voortaan als zorgwoning te boek en worden met voorrang toegewezen aan mensen met een zorgindicatie. Voormalige 55+ woningen waar geen zorg aan gekoppeld is, komen met de vermelding dat ze bijzonder geschikt zijn voor ouderen in de Woningkrant te staan.
* De koppeling tussen de grootte van een huishouden en het aantal kamers van de woning waar dat huishouden op mag reageren wordt losgelaten. Woningzoekenden mogen voortaan zelf bepalen of de grootte van een woning voor hen geschikt is. Een uitzondering geldt voor grote woningen en voor eenpersoonshuishoudens: bij écht grote woningen (woningen met voldoende vierkante meters en meer dan vier kamers) gaat het grootste huishouden voor en eenpersoonshuishoudens mogen niet reageren op eengezinswoningen met vier kamers of meer.

Overgangsregeling
Er is een overgangsregeling voor woningzoekenden die in het huidige systeem al rechten hebben opgebouwd. Alle mensen die aangemerkt kunnen worden als doorstromer (iemand die een zelfstandige huur- of koopwoning achterlaat) en alle geregistreerde starters krijgen een bonus op hun inschrijftijd. Starters die op 1 mei 2005 22 of 29 jaar zijn, krijgen nog een extra bonus. Alle geregistreerde woningzoekenden worden via een brief op de hoogte gesteld van de overgangsregeling. Woningzoekenden hebben tot 1 november 2005 de tijd om gebruik te maken van deze overgangsregeling. Om een grote toeloop op 1 mei te voorkomen, kunnen mensen die nog niet geregistreerd staan zich aanmelden via www.svnk.nl, zodat ze automatisch worden meegenomen bij de omzetting van het oude naar het nieuwe systeem.

11 maart 2005