Provincie Zeeland


Tweede brug Grevelingensluis op weg naar Bruinisse

Vrijdag 11 maart rond 14.00 uur arriveert de nieuwe stalen rolbrug in delen in de voorhaven van Bruinisse. Met de opening van deze tweede brug met bypass over de N59 bij de Grevelingensluis komt een einde aan alle vertragingen en files door brugopeningen in de zomer bij Bruinisse op Schouwen-Duiveland. Oplevering van brug en bypass is gepland begin juni 2005.

De kruising van weg- en scheepvaartverkeer bij de Grevelingensluis bij Bruinisse zorgt al vele jaren voor lange files op de weg en het water. Per dag rijden er in de zomer soms meer dan 20.000 voertuigen over de brug. Daarnaast varen er per dag ook vele honderden plezierjachten door de sluis.

Bij de Zandkreekdam bleek een bypass met een tweede brug goed te voldoen. In de zomer van 2002 passeerden op topdagen over beide bruggen bij de
Zandkreekdam soms meer dan 20.000 voertuigen zonder dat één enkele file ontstond.
Daarom besloten Provincie Zeeland, Rijkswaterstaat Zeeland en de Bouwdienst van Rijkswaterstaat om ook bij de Grevelingensluis te kiezen voor een tweede brug met bypass.

De nieuwe brug bij de Grevelingensluis is van het type rolbrug, dat uniek is voor Nederland. Dit type past goed in het vlakke Zeeuwse landschap en geeft tijdens de bouw weinig hinder voor de scheepvaart. Bovendien is de bouwtijd kort. De afmetingen van de brug zijn 50 x 21,5 meter. De totale brug weegt ongeveer 700 ton.

Stremming scheepvaartverkeer

In verband met het transport van de brug is de Grevelingensluis op zaterdag 12 maart tussen 15.00 en 17.00 uur en op maandag 14 en dinsdag 15 maart gestremd voor het scheepvaartverkeer.

De provincie Zeeland is opdrachtgever en financier en Rijkswaterstaat Zeeland verzorgt het ontwerp en de coördinatie van het gehele project. De Bouwdienst van Rijkswaterstaat heeft de brugconstructie ontworpen en begeleidt de uitvoering van de brug. Na realisatie draagt de provincie Zeeland de brug over aan Rijkswaterstaat, die het beheer en het onderhoud voor haar rekening neemt.

11 maart 2005, Ingrid de Kubber, tel. 0118-631824, persbericht 29/2005