FNV

Stroef ING laat overleg over cao vastlopen

ING heeft de onderhandelingen over een nieuwe cao laten vastlopen. De bank/verzekeraar blijft vasthouden aan kostenreductie via de pensioenen. Maandag komen de kaderleden van FNV Bondgenoten bij elkaar om te bespreken hoe verder om te gaan met het ING dat de deur dichtslaat.
"Het lijkt erop dat de bank de kantjes eraf probeert te lopen", stelt vakbondsonderhandelaar Leo Vlek vast. Dinsdag steken de bonden de koppen bij elkaar.

Hoewel de bonden bereid waren tot concessies, wilde de bank het volume aan pensioenbedragen zelfs verlagen en was zij ook al niet bereid de werknemers tegemoet te komen met een overgangsregeling. Zo lijkt het niet haalbaar om het pensioen op niveau te houden.

Uit de pensioenstudie blijkt dat de pensioenlasten voor ING gaan dalen. Samen met de aangeboden kostenreductie en de wijzigingen in het pensioen voor nieuwe deelnemers, zou dat op den duur leiden tot een daling van de pensioenlasten van maar liefst 40 procent. ING was echter niet bereid om de huidige pensioenbedragen opnieuw te investeren in deze pensioenregeling.

FNV Bondgenoten vindt dat de bank misbruik maakt van de cao onderhandelingen. Op termijn zouden de werknemers meer moeten betalen dan ING - en toch veel slechter af zijn, zo blijkt na doorrekening van de ING-voorstellen.

Maar volgens de vakbond is er veel meer aan de hand bij het concern. Boven de bank/verzekeraar hangt ook de dreiging van grootschalige outsourcing, signaleren ongeruste ING'ers naar hun bonden. Het lijkt erop dat er duizenden banen op het spel komen te staan. Daarom stelde FNV Bondgenoten voor om de kostenreductie te steunen in ruil voor baangaranties. Maar outsourcing mocht van ING niet eens ter sprake komen, omdat baangaranties `niet thuis zouden horen in een cao-bespreking maar in een sociaal plan'. Vorig jaar heeft de bank de bonden nog verzekerd dat er geen sprake zou zijn van grootschalige outsourcing.