Waterschap Regge en Dinkel

10-03-2005 13:18

Persbericht - Molenbeek wordt weer zichtbaar
11-03-2005
Ootmarsum - Wat ooit een prachtige natuurlijke bronbeek was, is door de jaren heen veranderd in een grotendeels overgroeid en ondergronds lopend stroompje. De gemeente Dinkelland en waterschap Regge en Dinkel werken samen aan een project dat de beek terugbrengt in het stadsgezicht van Ootmarsum en er aantal recreatieve elementen aan koppelt.

De Molenbeek ontspringt uit een bron op de Kuiperberg een loopt via het Palthen Weideke en de Engelse Tuin richting het museum Los Hoes, dwars door Ootmarsum. De voormalige gemeente Ootmarsum heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de landschappelijke en recreatieve mogelijkheden van de Molenbeek. Vervolgens heeft de gemeente het Palthen Weideke hersteld. Later is op basis van dit onderzoek een plan gemaakt door de gemeente Dinkelland en het waterschap. Het tweede deel, de Lint Molenbeek, begint binnenkort. Het project Lint Molenbeek is een voorbeeld van hoe wij als waterschap water in het stedelijk gebied weer zichtbaar willen maken voor de burgers. Hoewel het een relatief klein project is, is het wel heel waardevol. Het moet een kwaliteitsverbetering voor de omgeving worden!

Betrokkenheid buurtbewoners

Het deel van de Molenbeek dat nu aangepakt gaat worden ligt tussen de Oldenzaalsestraat en de Bleekstraat, naast de door Artica fraai verbouwde voormalige fosforiet fabriek. Uiteraard zijn de direct aanliggende nieuwe bewoners betrokken bij de planontwikkeling. De beek grenst straks aan de (achter-) tuin van de bewoners.

Kronkelend tussen de huizen door

Het water stroomt nu nog door een lange duiker. Na verwijdering van deze duiker zal de beek opnieuw worden uitgegraven en krijgt vele bochten. Het verval vanaf de Oldenzaalsestraat tot aan de Bleekstraat is ongeveer één meter. Dat is een behoorlijk verval voor zon klein stukje. Door het plaatsen van een aantal cascadestuwen kunnen we het water wat langer vasthouden en dat maakt de beek aantrekkelijker. Ter hoogte van de nieuwbouw wordt de beek breder. Parallel aan de beek komt een voetpad met brug te liggen, die de Oldenzaalsestraat en de Bleekstraat met elkaar verbindt. Wandelend kan iedereen straks genieten van het stromende kwelwater!

In 2005 gereed

De nieuwbouw van de woningen is binnen enkele weken nagenoeg afgerond en daarom kan maandag 14 maart worden begonnen met het werk aan de beek. De totale werkzaamheden nemen circa acht weken in beslag.

Gedeelde kosten

De totale kosten van het project bedragen 300.000. Ongeveer de helft wordt bekostigd door de zogenaamde POP-subsidies (Plattelands Ontwikkelings Programma). De overige kosten worden gedeeld door waterschap Regge en Dinkel en de gemeente Dinkelland.