Nederlandse Vereniging van Banken

NVB

N E D E R L A N D S E V E R E N I G I N G V A N B A N K E N


11 maart 2005

PERSBERICHT

ONDERHANDELINGSRESULTAAT OVER ALGEMENE BANK-CAO

Op 10 maart 2005 hebben partijen bij de Algemene Bank-CAO een onderhandelingsresultaat bereikt dat zij met een positief advies aan hun achterbannen zullen voorleggen.

Belangrijke punten zijn:

Looptijd van 1 juli 2004 tot 1 januari 2006. Geleidelijke invoering van een werknemersbijdrage in de pensioenen vanaf 1 januari 2006. Voorzover de pensioenpremie 15% van de loonsom te boven gaat, gaan werknemers vanaf
1 januari 2006 de helft van de overschrijding meebetalen, maar met een maximum van 5% van de pensioengrondslag. Degenen die op dat moment in dienst zijn zullen met maximaal
1% per jaar dit deel "volstorten". Voor kleinere banken voor wie dit op uitvoeringsproble- men stuit geldt een eenvoudiger ingroeimodel.
1% structurele salarisverbetering per 1 mei 2005.
1% eenmalige salarisverbetering over 2004 eveneens in mei 2005. Optrekken van de pensioengerechtigde leeftijd van 62 naar 65 jaar en het vervallen van de VUT-rechten, behalve voor werknemers geboren voor 1.1.1950. Besparingen ten gevolge van overheidsmaatregelen op pensioengebied worden volledig aangewend om de huidige kwaliteit van de pensioenregeling zo dicht mogelijk te benade- ren, voorzover daarmee de totale premie de genoemde 15% niet overstijgt. Een eventueel overblijvend deel wordt in overleg tussen werkgever en vertegenwoordigend overleg per onderneming aangewend voor verdere pensioen- of levensloopvoorzieningen, dan wel voor andere in de CAO genoemde arbeidsvoorwaarden. De uitkomst van dat overleg wordt aan CAO-partijen gemeld.

Daarnaast is overeenstemming bereikt over een tiental andere onderwerpen, waaronder aan- scherping van de vakantiebepalingen, de overlijdensuitkering, de kinderopvang en een studie naar de versimpeling van de CAO.

De kwestie van de maximaal 170% doorbetaling ziekengeld in de eerste twee jaar van ziekte, en de mogelijke aanvulling daarop in geval van reïntegratie-inspanningen, heeft niet tot over- eenstemming geleid. Partijen zullen pogen vóór 1 juni 2005 tot een oplossing te komen.

De Algemene Bank-CAO is van toepassing op 45 banken en ca 10.000 werknemers.