D66

Bijdrage D66 EP-debat bescherming persoonsgegevens

Sophie in t Veld:

Voorzitter,

Commissaris Frattini, ik ben blij om te horen dat deze nieuwe Commissie een aantal fouten van de vorige Commissie gaat rechtzetten. Dat is belangrijk omdat in mijn land, Nederland, over een paar maanden een referendum wordt gehouden over de Grondwet. Ik wil de nogal sceptische Nederlandse burger graag recht in de ogen kunnen kijken en kunnen zeggen dat die Grondwet, die grondrechten en de bescherming van persoonsgegevens echt serieus is en niet zomaar lippendienst.

Allereerst even over de algemene kwestie, de bescherming van persoonsgegevens. U zei dat u persoonlijk tegen het voorstel van de vier landen bent. Ik wil graag horen wat dat in institutionele termen betekent.

Dan met betrekking tot de P R, een verslag waar mijn voorgangster Johanna Boogerd hard aan heeft gewerkt. Gaat in de Joint Review waar u het net over had ook vermeld worden hoeveel aanslagen zijn voorkomen en hoeveel misdadigers in de kraag zijn gevat? Daar ging het per slot van rekening allemaal om. Ten tweede, u heeft gezegd dat er inmiddels informatie aan de reizigers wordt verstrekt, maar hoe zit het dan met de verplichting dat die reizigers expliciete toestemming moeten geven voor het overdragen van hun gegevens? Ten slotte wil ik graag van u weten wat de Commissie tot nu toe heeft ondernomen om het push-systeem in te voeren.

9-3-2005 12:52