Verbond van Verzekeraars

Kabinetsvoorstel WGA leidt niet tot marktwerking

Het kabinetsvoorstel over de Wet Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten (WGA,) zoals dat afgelopen dinsdag is voorgelegd aan de sociale partners en de verzekeraars, zal niet leiden tot de gewenste marktwerking. Dat heeft het Verbond van Verzekeraars vanmiddag per brief laten weten aan premier Balkenende en de ministers De Geus, Zalm en Brinkhorst.

Private verzekeraars moeten bij aanvang extra kosten maken omdat zij verplicht zijn geld te reserveren om risicos te kunnen dekken. Dat leidt in het begin tot flinke rentelasten. De publieke verzekeraar UWV heeft dit probleem niet. Private verzekeraars kunnen daarom alleen met de publieke verzekeraar concurreren als die zogenaamde rentehobbel wordt gecompenseerd.
Het kabinet biedt 50 procent compensatie, maar het Verbond van Verzekeraars komt na intensief rekenwerk tot de conclusie, dat er pas sprake kan zijn van de gewenste marktwerking als de rentehobbel minstens voor 80 procent wordt gecompenseerd. Over dit percentage waren vorig jaar al afspraken gemaakt met het kabinet. De verzekeraars doen nu een dringend beroep op het kabinet om de compensatie op te hogen naar het afgesproken percentage. Op basis van deze aanpassing zijn verzekeraars bereid te investeren in de ontwikkeling van een activerend stelsel.
Mocht het kabinet daartoe niet besluiten dan haalt dat een streep door de beoogde marktwerking en dat heeft verstrekkende consequenties. Prikkels tot preventie en reïntegratie blijven achterwege, voor werkgevers en werknemers ontstaat geen keuzevrijheid en zorgvuldig opgebouwde relaties tussen verzekeraars en ondernemingen zullen grotendeels verdwijnen.

10 maart 2005

---