Technische Universiteit Delft

Persbericht TU Delft, 11 03 2005

Onderzoekschool voor Transport, Infrastructuur en Logistiek

Henk van Zuylen wetenschappelijk directeur TRAIL

Prof.dr. Henk J. van Zuylen volgt prof.dr.ir. Piet H.L. Bovy op als wetenschappelijk directeur van de Nederlandse Onderzoekschool voor Transport, Infrastructuur en Logistiek (TRAIL). Piet Bovy heeft TRAIL bijna 8 jaar geleid.

Henk van Zuylen is vanaf '73 actief op het gebied van verkeerskunde. Eerst als docent aan de Verkeersakademie Tilburg (1973-1985) en vanaf 1994 bij de Adviesdienst Verkeer en Vervoer van Rijkswaterstaat (Ministerie van Verkeer en Waterstaat). In de tussenliggende jaren was hij werkzaam bij Delft Hydraulics. Vanaf 1998 is hij hoogleraar Vervoer- en Verkeersmanagement aan de TU Delft (aanvankelijk in deeltijd). Zijn leerstoel is medegefinancierd door de Adviesdienst Verkeer en Vervoer.

Van Zuylen kent de Verkeerskunde dus zowel vanuit de wetenschap als uit de praktijk. Daarnaast heeft hij zowel een exacte achtergrond als een menswetenschappelijke. In 1973 promoveerde hij in de Theoretische Natuurkunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 1997 rondde hij zijn doctoraal studie Psychologie af aan de Katholieke Universiteit Brabant met een studie naar de gevolgen van participatieve planvorming. Beide vakgebieden zijn van belang in het interdisciplinaire werkveld van TRAIL.

Van Zuylen heeft een aantal aansprekende publicaties op zijn naam staan op het gebied van o.a. het schatten van de verkeersvraag uit tellingen, dynamisch verkeersmanagement, reizigersgedrag onder invloed van verkeersmaatregelen, technology assessment en innovatieprocessen, en interactieve, creatieve planprocessen. Verder is hij Wetenschappelijk Directeur van het Delft Transport Research Centre (voorheen Speerpunt Mobility of Persons and Transportation of Goods).

TRAIL is het nationale kennisinstituut op het gebied van Transport, Infrastructuur en Logistiek met drie kernactiviteiten: het doen van toponderzoek, het verzorgen van PhD-opleidingen en het realiseren van kennisoverdracht en - uitwisseling. Onderzoekers uit de economie, techniek, bedrijfs-, bestuurs-, mens- en maatschappijwetenschappen van de Technische Universiteit Delft, de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Rijksuniversiteit Groningen werken in TRAIL samen. De ambitie van Henk van Zuylen is het onderwijsprogramma voor Ph.D's te versterken, het onderzoeksprogramma van TRAIL te stroomlijnen en de toepassing van onderzoeksresultaten in de praktijk te bevorderen .

Henk van Zuylen volgt prof. Piet Bovy op, die heeft gebouwd aan een sterk, interdisciplinair en interuniversitair instituut. In 2002 doorliep de onderzoekschool onder zijn leiding met succes de procedure voor vervolgerkenning door KNAW en ECOS. Door de inbreng van Bovy is TRAIL op de (toegepast-)wetenschappelijke kaart gezet. Piet Bovy blijft als hoogleraar Algemene Vervoers- en Verkeerskunde werkzaam bij de TU Delft.

Bij de benoeming van Van Zuylen is dr.ir. Arjan J.van Binsbergen benoemd als plaatsvervangend wetenschappelijk directeur. Van Binsbergen behoudt daarnaast zijn functie als Zakelijk Directeur van de onderzoekschool.

Noot voor de pers:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Arjan van Binsbergen, zakelijk directeur van TRAIL,

tel. 015 278 3218, info@rstrail.nl, of met

Karen Collet, persvoorlichter van de TU Delft,

tel. 015 278 5408 of 06 140 150 01, e-mail: k.collet@tudelft.nl.