Provincie Zuid-Holland

Zuid Holland maakt werk van zwemwater

Betere informatie voor badgasten

Het huidige meetsysteem van de zwemwaterkwaliteit is niet toereikend om als bron te dienen voor actieve en actuele voorlichting. Op basis van ervaringen in het buitenland o.a. in Schotland wordt op een aantal kustlocaties in 2005 een verkenning verricht om te komen tot een voorspellingsmodel voor de Nederlandse kust. Hierdoor kunnen recreanten en toeristen vooraf geïnformeerd worden over de zwemwaterkwaliteit.

Symposium ZwemwaterDe provincie Zuid-Holland, de hoogheemraadschappen van Rijnland en Delfland en de directie Noordzee van Rijkswaterstaat maken werk van zwemwater, zo is naar voren gekomen tijdens het symposium Zwemwater afgelopen vrijdag 11 maart op het Provinciehuis in Den Haag. De ANWB en de provincie hebben dit symposium georganiseerd met medewerking van de hoogheemraadschappen van Delfland en Rijnland. Aanleidingen voor dit symposium zijn de toekomstige Europese zwemwaterrichtlijn en de resultaten van een aantal onderzoeken.

Gezondheidsrisico'sEen van de onderwerpen was de zwemwaterkwaliteit langs de kust. Uit onderzoek van Rijkswaterstaat en TNO-MEP is gebleken dat bij regenval in de zomerperiode incidenteel bacteriële verontreiniging voorkomt langs de Noordzeekust voornamelijk bij Katwijk en Scheveningen. Afhankelijk van de hoeveelheid neerslag ontstaan hierdoor, kortstondig of voor een langere periode, gezondheidsrisico's voor de baders in zee. Afgesproken is dat de waterbeheerders onderzoek doen om de bronnen te identificeren en maatregelen in beeld te brengen om de bronnen te saneren.

Strandwebsite en voorlichtingEen belangrijk thema op het symposium was ook de informatievoorziening. De provincie, de waterbeheerders en de ANWB vinden dat de voorlichting en communicatie richting recreanten en toeristen actiever en actueler moet plaatsvinden. Er zal één landelijke strandwebsite worden ontwikkeld waar naast zwemwaterkwaliteit alle relevante toeristische en recreatieve informatie voor de badgast beschikbaar is. In 2006 zal een pilot worden gestart met een elektronische informatie voorziening. Dit badgasten informatiepaneel (BIP) moet als aanvulling worden gezien op de zwemwatertelefoon en de informatie op internet en teletekst. Voor de pilot zal aansluiting worden gezocht met de vier kustgemeenten Ameland, Noordwijk, Zandvoort en Sluis. Deze kustgemeenten zijn onderdeel van de pilot Kwaliteitsimpuls Badplaatsen van het Ministerie van Economische Zaken.

Uit het symposium is naar voren gekomen dat het ambitieniveau van de Provincie en de gezamenlijke waterbeheerders hoog is." We proberen te anticiperen op de nieuwe dochterrichtlijn Zwemwater die binnenkort in Brussel zal worden vastgesteld", aldus gedeputeerde Dwarshuis. "Het nieuwe beleid wordt waarschijnlijk in mei van dit jaar in Brussel vastgesteld, maar we hebben nu al vooruitgang geboekt. Heldere en eenduidige informatie voor de badgasten is een van onze speerpunten voor dit jaar".

Niet alle problemen kunnen op korte termijn worden overwonnen, zo bleek tijdens het symposium. Naast hardnekkige bronnen en soms extreem kostbare bronsaneringen blijft de problematiek van blauwalgen en zwemmersjeuk in meren en plassen moeilijk beheersbaar. "Als je op kop wilt lopen kun je dit niet zonder risico's doen, maar met een goede samenwerking met de waterbeheerders en rijkswaterstaat en de ANWB zie ik kansen".

Het is overigens nog onduidelijk welke normen en eisen er op dit gebied in de nieuwe EU zwemwaterrichtlijn zullen worden opgenomen. Over een ding zijn de organisatoren van dit symposium het in ieder geval eens. Wanneer zich een periode voordoet waarin zwemmen in het buitenwater wordt afgeraden; zorg dan in ieder geval voor goede informatievoorziening aan de recreanten.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22