Universiteit Maastricht


Persbericht

11 maart 2005

Universiteit Maastricht behoort tot top tien beste Europese universiteiten

Duits tijdschrift Wirtschaftswoche brengt lijst van vooraanstaande Economieopleidingen uit

Het gerenommeerde Duitse tijdschrift Wirtschaftswoche heeft op basis van een omvangrijke enquête een classificatie van Europese universiteiten opgesteld. In de categorie Economische wetenschappen staat de Universiteit Maastricht op de achtste plaats, nog voor de University of Oxford. De gedeelde eerste plaats is voor de London Business School en de London School of Economics.

De enquête is afgenomen onder de medewerkers personeelszaken van zeshonderd Duitse ondernemingen. Aan de respondenten is gevraagd om vanuit hun eigen ervaring aan te geven met welke afgestudeerden op het gebied van de economische wetenschappen, technische wetenschappen, informatica en rechten zij de beste ervaringen hebben. Uit de antwoorden werd onder andere afgeleid welke universiteiten de meest gedegen vakopleiding aanbieden, het meest praktijkgericht zijn en het grootste internationale netwerk hebben.

Het tijdschrift benadrukt dat het volgen van onderwijs aan een gerenommeerde universiteit een voorsprong op de arbeidsmarkt geeft. Zo valt de trend te ontwaren dat Duitse ondernemingen een selectie maken van doeluniversiteiten waarop zij hun wervingsacties richten en wiens alumni de voorkeur hebben in sollicitatieprocedures. Die universiteiten trekken daardoor weer topstudenten aan, waarmee automatisch ook ander talent wordt aangetrokken. Ook internationale accreditatie blijkt gunstig te zijn voor de internationale concurrentiepositie voor universiteiten. De economische faculteit van de UM is sinds 2002 geaccrediteerd door de AACSB (Association to Advance Collegiate in Schools of Business). Hiermee werd de faculteit als een van de eersten in Europa geaccrediteerd door de belangrijkste Amerikaanse organisatie van Business Schools. De faculteit heeft hiermee niet alleen een belangrijk keurmerk voor haar onderwijs ontvangen, maar heeft met dit accreditatieproces ook belangrijke ervaring opgedaan over de wijze waarop haar kwaliteit geborgd kan worden.

Noot voor de pers:

Uni-Ranking 2005: Die besten europäischen Unis in: Wirtschaftswoche 01-03-2005:

http://www.wiwo.de/pswiwo/fn/ww2/sfn/buildww/id/196/id/99119/fm/0/bt/2/SH/0/depot/0/index.html

De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 5229, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op Internet: http://www.pers.unimaas.nl/

Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine/default.asp?taal=nl