Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 11 MAART 2005

Energiedeskundigen begeleiden Vlamingen op vlak van fiscale premies voor energiebesparende investeringen

Energiebesparende investeringen moeten Vlaamse energiefactuur doen dalen

Op voorstel van de Vlaamse ministers Fientje MOERMAN, bevoegd voor Economie, Ondernemen, Wetenschap, Innovatie en Buitenlandse Handel, Frank VANDENBROUCKE, bevoegd voor Werk, Onderwijs en Vorming, en Kris PEETERS, bevoegd voor Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur heeft de Vlaamse Regering de erkenningsregeling voor energiedeskundigen voor woningen principieel goedgekeurd. Dit ontwerp wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

In de strijd tegen de klimaatverandering is het efficiënter omgaan met ons energieverbruik de meest aangewezen manier om het stijgende energiegebruik een halt toe te roepen. Niet alleen de industrie maar ook de overheid en de gezinnen moeten worden aangemoedigd rationeel om te springen met energie.

Vooral in de Vlaamse woningen kunnen de gezinnen nog belangrijke energiebesparingen realiseren. Een van de instrumenten om het energiegebruik in woningen te verminderen, is het uitvoeren van een energie-audit. Deze audit moet in de eerste plaats duidelijk maken waar precies de grote energievreters in de woning zich bevinden. Zodra die gekend zijn, wordt gezocht naar maatregelen en oplossingen om het energieverbruik terug te schroeven. Een energie-audit geeft met andere woorden antwoord op de vragen waar, hoeveel en op welke manier energie in de woning kan worden bespaard. In vele gevallen zal blijken dat met een beperkte investering een belangrijke energiebesparing kan worden gerealiseerd. Door de huidige energieprijzen kunnen deze energiebesparende investeringen dikwijls op relatief korte tijd worden terugverdiend.

Het uitvoeren van een dergelijke energie-audit vereist de nodige technische expertise. Daarom heeft Kris Peeters, Vlaams minister voor het energiebeleid, een erkenningsregeling uitgewerkt voor energiedeskundigen die deze energie-audits voor woningen mogen uitvoeren. Zo kan worden verzekerd dat het geleverde advies correct en betrouwbaar is.

In de uitgewerkte aanpak wordt nagegaan hoe goed het gesteld is met de isolatie van de muren, het dak, de vloeren en de beglazing. Daarnaast wordt ook bekeken hoe efficiënt de verwarmingsinstallatie functioneert. Concrete verbeteringsmogelijkheden worden gerangschikt volgens de realiseerbare energiebesparing. Het eindresultaat is een gedetailleerd rapport dat onmiddellijk energiebesparende maatregelen stimuleert.

Het Vlaams Instituut voor Zelfstandig Ondernemen (VIZO) wordt belast met het organiseren van een opleiding tot energiedeskundige. De opleiding bestaat uit drie delen: een praktische opleiding rond het gebruik van de auditsoftware, een praktische proef en een theoretische opleiding. Het VIZO heeft de pedagogische expertise en de organisatorische structuur om dergelijke opleidingen op een professionele manier te organiseren.

De door de Vlaamse overheid erkende energiedeskundigen zullen een factuur kunnen afleveren die recht geeft op een fiscale premie. De kostprijs van de energie-audit voor een woning wordt aldus voor een groot deel gefinancierd door de overheid.

Met deze maatregel rekenen de Vlaamse ministers erop dat in de Vlaamse woningen de investeringen in energiebesparende maatregelen zullen toenemen. Op die manier kunnen heel wat Vlamingen besparen op hun energiefactuur en dragen zij tevens bij tot het terugdringen van de broeikasgasemissies waardoor opnieuw een stap wordt gezet in de richting van de realisatie van de doelstellingen van het Protocol van Kyoto.

persinfo : Annemie Nijs, woordvoerster van minister Moerman - tel. 02 552 61 00
e-mail: persdienst.moerman@vlaanderen.be

persinfo : Bob Van de Voorde, woordvoerder van minister Vandenbroucke - tel. 02 552 68 00 e-mail: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be

persinfo : Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters - tel. 02 552 66 44
e-mail: persdienst.peeters@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse Regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties