Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 11 MAART 2005

IN KORT BESTEK

Vlaamse Regering in kort bestek - 11 maart 2005

Op voorstel van minister-president Yves LETERME:

In het kader van het Limburgplan gaat de Vlaamse Regering akkoord met 4 inhoudelijke prioritaire assen: het bevorderen van een vernieuwd economisch profiel, ruimte als troef om te ondernemen en te werken, meer ruimte voor talent en een antwoord bieden aan de toenemende behoefte op vlak van zorg voor ouderen. De Vlaamse Regering keurt ook het plan van aanpak goed. Doelstelling is tegen juni een overlegd, concreet en haalbaar Limburgplan goed te keuren.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

De Vlaamse Regering keurt subsidiebesluiten goed voor 7 Subregionale Tewerkstellingscomités voor het budgetjaar 2005.


* * *

De Vlaamse Regering beslist principieel om, met ingang van het schooljaar 2005-2006, de benaming van het algemene vak 'wijsgerige stromingen' te vervangen door de benaming 'filosofie'. Deze meer actuele benaming stemt beter overeen met de reële leerinhouden. In aansluiting op dit besluit zal ook de regelgeving op de bekwaamheidsbewijzen en corresponderende weddenschalen moeten wijzigen. Over dit wijzigingsbesluit wordt nog onderhandeld met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten.


* * *

De Vlaamse Regering keurt het ontwerpprotocol van CAO I Hoger Onderwijs principieel goed. Ze machtigt de bevoegde minister hierover overleg te plegen in de kamer 'Besturen' van het subcomité 'Sectorale Programmatie' van het Vlaamse Onderhandelingscomité voor het hoger onderwijs en daarna de onderhandelingen over dit protocol af te ronden in de kamer 'Personeelsleden' van hetzelfde subcomité.

Op voorstel van Vlaams minister Inge VERVOTTE:

De Vlaamse Regering wijzigt het besluit over de erkenning, de registratie, de machtiging, de aansluiting, de aanvraag en de tenlasteneming in het kader van de zorgverzekering. De voorgestelde wijziging beoogt dat het indienen van een bezwaarschrift door de gebruiker of zijn wettelijke vertegenwoordiger tegen een beslissing van de zorgkas in alle situaties mogelijk blijft. Het werken met een extern controle-orgaan mag geen wijziging brengen in de rechtswaarborgen voor de gebruiker. Tevens beslist de zorgkas na een controle over de tenlasteneming en de geldigheidsduur daarvan, op basis van de controle- indicatiestelling. Bij een negatieve controle- indicatiestelling is dus geen positieve beslissing mogelijk en vice versa.


* * *

De Vlaamse Regering kent 1 miljoen euro subsidie toe aan de Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding vzw in het kader van een efficiënte tuberculosebestrijding in Vlaanderen.


* * *

De Vlaamse Regering verlengt het vervolgproject van de KUL 'professionalisering van preventie en behandeling van jongeren met eetstoornissen'. Zo kunnen de besluiten van het eerste project omgezet worden in beleidsrelevante voorstellen. In het vervolgproject worden eetstoornissen uitgebreid met obesitas en worden de leeftijdsgrenzen vastgelegd tussen 10 en 25 jaar.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

De Vlaamse Regering keurt principieel de nadere regels goed voor de aanvraag en de afgifte van het stedenbouwkundig attest. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na advies van de SERV, de MiNa-raad en de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een ontwerpdecreet goed tot wijziging van het decreet over de organisatie van de Ruimtelijke Ordening en van het decreet betreffende de Ruimtelijke Ordening. Op basis van deze decreten moeten de Vlaamse gemeenten een aantal verplichtingen vervullen. Het betreft het stelsel van voorwaarden voor het voeren van een autonoom gemeentelijk vergunningenbeleid. In het licht van de naderende deadline voor de vervulling van deze verplichtingen neemt de Vlaamse Regering een aantal aanvullende ondersteunende en begeleidende maatregelen. Verder wil het besluit rekening houden met de gevolgen van recente uitspraken van de Raad van State en het Arbitragehof over de toepassing van de wetgeving en reglementering ruimtelijke ordening, meer bepaald over stedenbouwkundige voorschriften in gewestelijke ruimtelijke uitvoerings- plannen en het handhavingsbeleid. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

De Vlaamse Regering beslist Vlaams Volksvertegenwoordiger Johan Sauwens voor te dragen als tweede plaatsvervangend lid binnen de Kamer van Regionale Overheden van het Congres van Lokale en Regionale Overheden binnen de Raad van Europa.


* * *

Ingrid Pelssers volgt San Eyckmans op als contractuele opdrachthouder Emancipatiezaken voor het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.


* * *

De Vlaamse Regering wijzigt het subsidiereglement van 2 april 2004 voor de toeristisch-recreatieve projecten en strategische plannen. Er wordt een bijkomend artikel opgenomen in het besluit waardoor de nieuwe regeling, die niet langer voorziet in een minimale termijn voor het uitvoeren van de werken en leveringen die in aanmerking komen voor subsidiëring, ook van toepassing is op de projecten die nog werden goedgekeurd via het oude Koninklijk Besluit van 1967.

Op voorstel van Vlaams minister Kris PEETERS:

Na advies van de Vlaamse Stuurgroep Mestproblematiek gaf de Vlaamse Regering medio juli 2004 een tweede principiële goedkeuring aan het besluit dat de modaliteiten vastlegt voor het verlenen van uitstel en afstel van de superheffing ter bescherming van het leefmilieu tegen verontreiniging door meststoffen. De voornaamste doelstelling is een toename van de operationele verwerkingscapaciteit, waarbij aan bedrijven die inspanningen hebben geleverd een uitstel en afstel van de superheffing kan worden toegekend. Na advies van de Raad van State keurt ze dit besluit nu definitief goed.


* * *

Na advies van de Vlaamse Stuurgroep Mestproblematiek keurt de Vlaamse Regering opnieuw principieel een uitvoeringsbesluit goed bij het decreet inzake de bescherming van het leefmilieu tegen de verontreiniging door meststoffen. Met dit besluit worden twee decretale bepalingen uitgewerkt. Enerzijds wordt bepaald dat effluenten van bewerking of verwerking van dierlijke mest met een laag gehalte aan ammoniakale stikstof vrijgesteld zijn van de plicht om in te werken. Anderzijds kunnen bewerkte dierlijke mest of andere meststoffen met een laag gehalte aan stikstof gedurende de verboden periode voor het uitrijden van mest worden gespreid. Voor andere dierlijke mest is dit al eerder mogelijk. Daarnaast worden met dit besluit de uitvoeringsbesluiten van 15 maart 2002 en 31 maart 2000 aangepast. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na advies van de Vlaamse Stuurgroep Mestproblematiek beslist de Vlaamse Regering opnieuw principieel tot wijziging van het besluit van 3 maart 2000 tot uitvoering van de artikelen 11, 33 en 33bis van het Mestdecreet. Naast de algemene vergunningenstop die ingevoerd is in het Mestactieplan 2 (MAP2), is via de invoering van de nutriëntenhalte een tijdelijke bijkomende rem ingebouwd om de dierlijke productie niet verder te laten stijgen. Door het decreet van 28 maart 2003 werd het onder meer mogelijk om nutriëntenhaltes over te dragen tussen inrichtingen naar aanleiding van verplaatsingen of samenvoegingen en kunnen er afwijkingen worden toegestaan voor de toekenning van nutriëntenhaltes voor specifieke categorieën van inrichtingen. Het wijzigingsbesluit heeft betrekking op de nutriëntenhalte en regelt de noodzakelijke procedures om de wijzigingen ten opzichte van het oorspronkelijke besluit uit te voeren. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na advies van de Vlaamse Stuurgroep Mestproblematiek beslist de Vlaamse Regering opnieuw principieel tot wijziging van het uitvoeringsbesluit van 5 oktober 2001 bij het decreet van 23 januari 1991 inzake de bescherming van het leefmilieu tegen de verontreiniging door meststoffen. Met deze wijzigingen wordt de bestaande regelgeving aangepast aan de wijziging van het Mestdecreet van 28 maart 2003. In het nieuwe besluit wordt het samenvoegen en verplaatsen van milieuvergunningen verder geregeld, wordt uitvoering gegeven aan de nieuwe bepalingen in het Mestdecreet die de Vlaamse Regering de bevoegdheid geven om voor bepaalde soorten van inrichtingen af te wijken van het algemene vergunningenbeleid en worden de met dit besluit samenhangende bepalingen in Vlarem I aangepast. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse Regering beslist haar goedkeuring te hechten aan het voorgestelde Memorandum van Overeenstemming met Nederland. Het memorandum bevat concrete afspraken over de te nemen vervolgstappen om concrete uitvoering te geven aan de verschillende projecten van de Ontwikkelingsschets, waaronder een verdere verdieping van de Schelde. De bevoegde minister wordt gelast het Memorandum met Nederland te ondertekenen. Daarnaast keurt de Vlaamse Regering de principes goed van de kostentoedeling tussen Nederland en Vlaanderen voor de uitvoering van de Ontwikkelingsschets 2010.

De persconferenties van de Vlaamse Regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


-----
einde

-----