Gemeente Maassluis

Beantwoording vragen VSP over gehandicaptenvervoer

Op 14 februari 2005 heeft de fractie van de VSP schriftelijke vragen gesteld over het gehandicaptenvervoer. Het college van B&W heeft de vragen als volgt beantwoord:


1. Zijn er cijfers bekend over ongelukken met betrekking tot het vervoer van Maassluise gehandicapten? Er wordt gerapporteerd (zie 2).


2. Zo ja, welke?
Connexxion, de uitvoerder van de Tele- Taxi, is verplicht kwartaalrapportages in te dienen bij zijn opdrachtgever de ROG NWN. In deze kwartaalrapportages heeft Connexxion tot op heden geen melding gemaakt van ongelukken met de Tele- Taxi.


3. Zo nee, vragen wij U om welke reden deze niet geopenbaard/ bekend zijn?
Niet van toepassing.


4. Is het U bekend of er controle op veilig gehandicaptenvervoer is in Maassluis? Ja, door middel van bij punt 2 genoemde verplichte kwartaalrapportages van Connexxion aan de ROG NWN.


5. Is het U bekend of er vanuit de juiste instanties gecontroleerd wordt bij de vervoersbedrijven of de chauffeurs wel de geschiktheid en kennis in huis hebben met dit vervoer? Ja, door middel van bij punt 3 genoemde verplichte kwartaalrapportages van Connexxion aan de ROG NWN en door controle van Connexxion door de Inspectie van Verkeer en Waterstaat. Daarnaast is op initiatief van de ROG NWN op een drietal avonden in november 2004 een instructie voor alle chauffeurs van Connexxion georganiseerd voor het veilig vastzetten van rolstoelen bij de leverancier van rolstoelen e.d. de firma Beenhakker in Capelle aan de IJssel.


6. Bent U het eens met de fractie van de Verenigde Senioren Partij dat wat betreft het gehandicaptenvervoer er een open en transparante controle moet zijn?
Ja, uw mening wordt zowel door ons als door de ROG NWN onderschreven.


7. Bent u het met de fractie van de Verenigde Senioren Partij eens, dat er een onderzoek moet komen hoe "veilig" of "onveilig" het gehandicaptenvervoer in Maassluis is? Er zijn afspraken gemaakt tussen de ROG NWN en de uitvoerder van de Teletaxi (Connexxion) inzake de personeelseisen en voertuigeisen in het kader van veilig Rolstoelvervoer. Deze eisen zijn door de ROG NWN vastgelegd in het per 1 juli 2004 ingegane contract met Connexxion. Bovendien worden deze eisen door de ROG NWN gecheckt aan de hand van de door Connexxion verplicht op te stellen kwartaalrapportages. Gelet op voorgaande delen wij u mede dat wij op dit moment uw mening niet delen dat er een onderzoek zou moeten komen naar de veiligheid van het gehandicaptenvervoer in Maassluis.